Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τα χρήματα που θα οφείλει η Βρετανία στην ΕΕ όταν αποχωρήσει από αυτήν τον Μάρτιο του 2019 είναι ζωτικής σημασίας για να επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις συζητήσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με τη χώρα τον Δεκέμβριο, δήλωσε την Παρασκευή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.
«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας εάν είναι να επιτύχουμε επαρκή πρόοδο τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ύστερα από την ολοκλήρωση του έκτου γύρου συνομιλιών.
«Είναι απλά ένα θέμα διακανονισμού των οικονομικών, όπως σε κάθε διαζύγιο», δήλωσε ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι η πρόοδος στις συνομιλίες για τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας θα πρέπει να επιτευχθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να περιληφθεί στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 14-15 Δεκεμβρίου.
Γερμανία: Μεγάλη η απειλή ενός σκληρού Brexit
ΕΕ και Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές οικονομικές τους σχέσεις εντός της προβλεπόμενης διετούς προθεσμίας, δήλωσε την Παρασκευή η ένωση γερμανικών βιομηχανιών BDI, τονίζοντας ότι η απειλή ενός σκληρού Brexit είναι μεγάλη.
Οι δύο πλευρές θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να καταλήξουν σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις σε σχέση με τις 29 Μαρτίου του 2019, την προθεσμία που ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής του BDI Γιόακιμ Λανγκ.
«Η απειλή ενός πολύ σκληρού Brexit παραμένει μεγάλη», δήλωσε ο Λανγκ. «Οι εταιρίες μας προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αφελές».
Ο Λανγκ θα είναι μέλος μιας αποστολής Ευρωπαίων επιχειρηματιών που θα συναντήσουν την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στο Λονδίνο την Δευτέρα. Η Μέι θα επαναλάβει την επιθυμία της για μια διετή περίοδο εφαρμογής του Brexit, σύμφωνα με το γραφείο της.
Ο Λανγκ δήλωσε ότι το ασαφές περίγραμμα της μελλοντικής μορφής και το χρονοδιάγραμμα μιας συμφωνίας δημιουργούν αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. «Θα είναι αδύνατον να γίνει διαπραγμάτευση, να συμφωνηθεί και να επικυρωθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση που θα περιλαμβάνει τις εμπορικές, επενδυτικές και οικονομικές σχέσεις έως τις 30 Μαρτίου του 2019», δήλωσε ο Λανγκ. «Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει χρόνια».
Στις προτεραιότητες το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία
Την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμα «δρόμος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στα θέματα της Ιρλανδίας προκειμένου να προχωρήσει η επόμενη φάση των συνομιλιών για το Brexit, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας.
Τα μελλοντικά χερσαία σύνορα ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ένα από τα τρία θέματα – μαζί με το λογαριασμό του Brexit και την προστασία των δικαιωμάτων των απόδημων – που θέλουν οι Βρυξέλλες να έχουν επιλυθεί σε γενικές γραμμές πριν αποφασίσουν να δώσουν τον Δεκέμβριο το ‘πράσινο φως’ για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στο θέμα των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.
Σε δηλώσεις του στο ιρλανδικό κρατικό δίκτυο RTE ο Σάιμον Κόβενι, επεσήμανε ότι: «Ενώ χαιρετίζουμε τη γλώσσα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες βορρά-νότου… ανέκαθεν υπήρχε ένας σκεπτικισμός για το πώς θα φθάσουμε εκεί στο πλαίσιο της βρετανικής προσέγγισης στο Brexit συνολικά», δήλωσε.
Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει καλέσει τη Βρετανία να κάνει περισσότερα από το να υπόσχεται απλά ότι δεν θα επιστρέψει ένα «σκληρό» σύνορο μεταξύ της ίδιας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ο Κόβενι δήλωσε ότι χαιρετίζει το γεγονός πως η ομάδα δράσης της ΕΕ για το Brexit εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ένα έγγραφο εργασίας που καθιστά σαφές ότι η θέση της ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα είναι η ίδια με αυτή της ιρλανδικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα.
Ο Κόβενι δήλωσε ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας είναι και προβλήματα της ΕΕ και ότι δεν προβλέπει μία κατάσταση όπου η Ιρλανδία θα χρειαστεί να κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας για να υπεραμυνθεί της θέσης της. «Το να μιλάμε για μεμονωμένες χώρες που χρησιμοποιούν το βέτο ή μπλοκάρουν πράγματα, δεν νομίζω ότι βοηθά σε αυτή τη φάση», δήλωσε.
Το Λονδίνο από την πλευρά του απέκλεισε τυην Παρασκευή το ενδεχόμενο οι λύσεις που αντιμετωπίζονται για να αποφευχθεί η επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία να επιφέρουν «τη δημιουργία ενός νέου συνόρου στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ειδικές λύσεις για τις μοναδικές συνθήκες της Βόρειας Ιρλανδίας», δήλωσε ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Όμως «αυτό δεν μπορεί να σημάνει τη δημιουργία ενός νέου συνόρου στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου», δηλαδή ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και το υπόλοιπο βασίλειο, επέμεινε ο Ντέιβις.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η ΕΕ επιθυμεί να μπορέσει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει μέσα στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση μετά το Brexit ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας για τα οποία το Λονδίνο και η ΕΕ οφείλουν να βρουν λύσεις πριν οι Βρυξέλλες δεχθούν να ανοίξουν μια δεύτερη φάση διαβουλεύσεων για τις εμπορικές σχέσεις τους μετά το Brexit.