Η κυβέρνηση του Λιβάνου πιστεύει πως ο Σάαντ αλ Χαρίρι κρατείται στη Σαουδική Αραβία, από όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού, δήλωσαν δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη Βηρυτό, εν μέσω μιας κρίσης που βαθαίνει κι έχει φέρει τη χώρα στην πρώτη γραμμή της εντεινόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με τις πληροφορίες για την τύχη του Σαάντ Χαρίρι σε συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές ξένων χωρών και τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στον Λίβανο, ζητώντας να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες που αφορούν την τύχη του Χαρίρι, σύμφωνα με προεδρικές πηγές.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Jadeed TV, ο Αούν ζήτησε από τον επιτετραμμένο του Ριάντ Ουαλίντ αλ-Μπουχάρι την επιστροφή του Χαρίρι στον Λίβανο και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνθήκες της παραίτησής του.

Πολιτικός που συνδέεται με τον Χαρίρι, που θεωρείτο σύμμαχος του Ριάντ, υποστήριξε πως η σαουδαραβική μοναρχία τον διέταξε να παραιτηθεί και τον έχει θέσει ουσιαστικά σε κατ’ οίκον περιορισμό. Άλλη πηγή ενήμερη για την κατάσταση ανέφερε ότι το Ριάντ πράγματι ελέγχει και περιορίζει τις κινήσεις του.

Το Κίνημα για το Μέλλον, το πολιτικό κόμμα του Χαρίρι, σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα στο οποίο εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο λιβανέζος πολιτικός, ανέφερε ότι η επιστροφή του είναι απαραίτητη.

Η ανακοίνωση του Χαρίρι το Σάββατο ότι παραιτείται, την οποία ανέγνωσε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από τη Σαουδική Αραβία, άφησε άναυδους ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες και ενέπλεξε ακόμη περισσότερο τη Βηρυτό στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του και κυρίως ο τρόπος που έγινε τροφοδότησε τη σεναριολογία περί του ότι ο σουνίτης πολιτικός, για χρόνια σύμμαχος του Ριάντ, εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει να πλήξει το Ιράν και τον σύμμαχό του στον Λίβανο, το ισχυρό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Η Σαουδική Αραβία έχει διαψεύσει πως ο Χαρίρι τελεί υπό κράτηση. Ο ίδιος ο Σαάντ αλ Χαρίρι δεν έχει δηλώσει τίποτα για αυτό, ούτε έχει αρνηθεί πως οι κινήσεις του περιορίζονται.

«Το να περιορίζεται η ελευθερία του Χαρίρι στο Ριάντ αποτελεί μια επίθεση στην εθνική κυριαρχία του Λιβάνου. Η αξιοπρέπειά μας είναι συνυφασμένη με τη δική του αξιοπρέπεια. Θα συνεργαστούμε με (ξένα) κράτη για να επιστρέψει στη Βηρυτό», ανέφερε ένα ανώτερο στέλεχος της λιβανέζικης κυβέρνησης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς επίσημα η Βηρυτός δεν έχει ακόμα εκφράσει δημόσια αυτή τη θέση.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει πως ο Χαρίρι παραιτήθηκε επειδή η Χεζμπολάχ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ίδιο, έχει καταλάβει με «πειρατεία» το λιβανέζικο πολιτικό σύστημα.

Συνεργάτες του Χαρίρι αρνούνταν ως την Πέμπτη πως ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν υπό κράτηση κατ’ οίκον, όμως άλλαξαν εντελώς τόνο έπειτα από μια συνεδρίαση του Κινήματος για το Μέλλον στο σπίτι του στη Βηρυτό.

Μια ανακοίνωση που ανέγνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα ανέφερε ότι η επιστροφή του είναι «απαραίτητη για να ανακτηθεί η τήρηση της εσωτερικής και εξωτερικής ισορροπίας του Λιβάνου και στο πλαίσιο του πλήρους σεβασμού της νομιμότητας στον Λίβανο».

Ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ από την πλευρά του δήλωσε την Παρασκευή ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει στη χώρα ο Σάαντ αλ-Χαρίρι, αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι έπειτα από μια εβδομάδα απουσίας από τον Λίβανο «είτε εκούσια, είτε δια της βίας», «ήρθε η ώρα για τον Σάαντ να επιστρέψει». «Παρεμπιπτόντως, δεν έχει άλλη επιλογή», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δηλώνει ότι κατά την εκτίμηση του Παρισιού ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι δεν βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Σαουδική Αραβία και δεν του έχουν επιβληθεί συγκεκριμένοι περιορισμοί στις κινήσεις του.

«Απ΄ό,τι γνωρίζουμε, ναι. Θεωρούμε ότι έχει ελευθερία κινήσεων και είναι σημαντικό να λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις του», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Σαουδική Αραβία συναντήθηκε με τον Χαρίρι την Πέμπτη πριν από την αναπάντεχη επίσκεψη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Ριάντ, όπου είχε συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Δεν είναι σαφές αν ο Μακρόν ήρθε σε επαφή με τον Χαρίρι όταν επισκέφθηκε το Ριάντ.

Ο Μακρόν είπε την Πέμπτη από το Ντουμπάι ότι είχε ανεπίσημες επαφές με τον Χαρίρι, αλλά δεν δέχτηκε κάποιο αίτημα για να μεταφερθεί στη Γαλλία.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η σταθερότητα του Λιβάνου και η γρήγορη εφαρμογή μιας πολιτικής λύσης», πρόσθεσε.