Ηχηρό «παρών» στις διεργασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στο Βερολίνο μετέβη την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ για συναντήσεις και με τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

«Τώρα ή ποτέ» είναι το μήνυμα του Μακρόν που μετέφερε ο Λεμέρ στο Βερολίνο, πιέζοντας να ξεκινήσει άμεσα η γαλλογερμανική συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί «δεν θα χαρίσουν τίποτα στην Ευρώπη», γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να φροντίσουν για την προστασία των δικών τους συμφερόντων, τονίζει ο Λεμέρ σε συνέντευξή του στη χθεσινή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Χάντελσμπλατ». Η Ευρώπη δεν είναι μόνον οικονομικά θέματα, «βασίζεται σε αρχές», λέει ο Λεμέρ, πρέπει να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αλλά οι επιδιώξεις για την ευρωζώνη είναι «ζωτικής σημασίας», διότι είναι η πιο προωθημένη ενσωμάτωση που υφίσταται σήμερα.

Ταυτόχρονα ρίχνει «γέφυρες» με το Βερολίνο. «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει περισσότερο απαιτητική στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, που είναι προϋπόθεση για την αλληλεγγύη» λέει ο Λεμέρ.

Η γερμανική πλευρά καταγράφει επίσης με ικανοποίηση ότι ο Λεμέρ δεν θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τον ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Θεωρεί σημαντικότερη την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και τη μεγαλύτερη εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων των χωρών-μελών της Ενωσης.

Η ανάμειξη του Μακρόν στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Δείχνει την αγωνία του γάλλου προέδρου για τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα στην ΕΕ ενόψει της συμμετοχής των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντνερ στην κυβέρνηση της Μέρκελ.