Η ΝΔ μπορεί να επικεντρώνει τα πυρά της στο «σκάνδαλο Καμμένου»,όπως χαρακτηρίζεται πλέον από την Πειραιώς η υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, όμως παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον ευρωπαϊκό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο μήνα καθώς δίνει μεγάλο βάρος στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο νέος σταθμός του μετά το ραντεβού με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τις συναντήσεις με ευρωπαίους επιτρόπους και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προ δεκαπενθημέρου στις Βρυξέλλες, είναι το Στρασβούργο. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει αύριο στη συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ θα έχει σειρά επαφών με υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους.

ΜΕ ΛΟΓΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. «Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο δεν θα είναι μόνο για τις χειραψίες όπως συνηθίζει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας σε παρόμοιες επισκέψεις. Στοχεύει με αυτές τις συζητήσεις να δείξει ότι η ΝΔ θέλει να έχει λόγο στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης» επισημαίνουν επιτελικά στελέχη της Πειραιώς. Οπως τονίζουν με έμφαση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζει καλά πως σε 15 μήνες η Ευρώπη θα είναι εντελώς διαφορετική καθώς θα ξεκινήσουν συζητήσεις για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ευρώπη θα αποκτήσει μία νέα αρχιτεκτονική και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε, θέλει να είναι παρών, να μη μείνει θεατής σ’ αυτόν τον σχεδιασμό. Γι’ αυτό και πυκνώνει τις επαφές του στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Αλλωστε, πεποίθησή του είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση ΝΔ και καθώς ο ίδιος θα έχει την ευθύνη για την πορεία της χώρας επιθυμεί η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ριζικές μεταβολές που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη πως ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να είναι προετοιμασμένος για σημαντικά θέματα που μπορεί τώρα, προσωρινά, να μην είναι στο προσκήνιο, αλλά στο μέλλον θα ανοίξουν και πάλι, όπως το Προσφυγικό ή το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλωστε, το Προσφυγικό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές πρόκειται να ζητήσουν την υιοθέτηση σχεδίου για την αντιμετώπιση των αντίξοων συνθηκών του χειμώνα για τους χιλιάδες πρόσφυγες στην ΕΕ. Ζήτημα που έχει στηλιτεύσει επανειλημμένως και η ΝΔ για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ. Αύριο το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα θα έχει μία σειρά από συναντήσεις εργασίας, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασία με όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της επίσκεψης στο Στρασβούργο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ και τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τoυ ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Ακόμη έχουν προγραμματισθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Τη ίδια στιγμή, εξάλλου, η αξιωματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο και των προσυνεδριακών της εκδηλώσεων, επιδιώκει να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία και ειδικά τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα. Μετά τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη από το Ηράκλειο Κρήτης για τα κόκκινα δάνεια και την πρόταση για μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ για το Προσφυγικό την προσεχή Πέμπτη σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Χίου που εντάχθηκε στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί το 5ο Προσυνέδριο στη Λάρισα με θέμα την αγροτική πολιτική και την ανάπτυξη στην περιφέρεια.