Στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού ήταν όλοι εκεί: άνθρωποι κάθε ηλικίας, από διάφορες γωνιές του κόσμου πήραν μέρος στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, ο οποίος φέτος κατέγραψε ρεκόρ συμμετοχών. Περίπου 51.000 δρομείς από 101 χώρες έτρεξαν χθες σε όλες τις διαδρομές του φετινού Μαραθωνίου. Σημειώνεται πως το 2015 η διοργάνωση προσέλκυσε 43.000 δρομείς, ενώ πέρυσι ο αριθμός άγγιξε τους 50.000. Στις 9 το πρωί δόθηκε από τον Μαραθώνα η εκκίνηση της αυθεντικής διαδρομής, της «Κλασικής» όπως είναι γνωστή στους πιο… παλιούς μαραθωνοδρόμους. Φέτος, οι δρομείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή για τα 42.195 μ. έφτασαν τους 18.500.

Λίγο μετά τις 7 βρέθηκε στον Μαραθώνα και ο Στέλιος Κασωτάκης. Για τον ίδιο αυτή ήταν η τέταρτη φορά που πήρε μέρος στην κλασική διαδρομή. Η προετοιμασία, ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν καλύτερη από κάθε άλλη φορά, βασισμένη, όπως εξηγεί, στην εμπειρία των προηγούμενων συμμετοχών. Η πρώτη φορά ήταν το 2009. «Κι όμως, αυτό που με εντυπωσίασε αυτή τη χρονιά ήταν η αλματώδης αύξηση των συμμετοχών. Οταν έτρεξα για πρώτη φορά ήμασταν σαφώς πολύ λιγότεροι». Το συναίσθημα του τερματισμού, όπως λέει στα «ΝΕΑ», είναι σχεδόν εθιστικό. «Αφενός γιατί βάζοντας έναν στόχο έχεις το κίνητρο για να βελτιώνεσαι και να γίνεσαι καλύτερος ως δρομέας. Αφετέρου, η είσοδος για κάθε δρομέα –επαγγελματία ή ερασιτέχνη –στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο είναι από τις πιο δυνατές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει», τονίζει.

Δίπλα στον Στέλιο Κασωτάκη στο μπλοκ 10, στον Μαραθώνα, βρέθηκε ο μικρότερος αδερφός του Μανώλης. Χθες έτρεξε για πρώτη φορά στην κλασική διαδρομή. Και παρ’ όλο που δεν ήξερε τι ακριβώς να περιμένει, κατάφερε να τερματίσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το συναίσθημα του τερματισμού, όπως λέει, άξιζε κάθε κούραση και καταπόνηση των προηγούμενων χιλιομέτρων της διαδρομής.

Στη φετινή διοργάνωση υπολογίζεται πως ο αριθμός των φιλάθλων και των θεατών άγγιξε τους 50.000. Στο μεγαλύτερο μάλιστα κομμάτι της διαδρομής είχαν μαζευτεί μεμονωμένα άτομα αλλά και ομάδες και με χειροκροτήματα, επευφημίες, ακόμη και με μουσικά όργανα, προσπαθούσαν να εμψυχώσουν τους δρομείς.

Νωρίτερα από την εκκίνηση του κλασικού Μαραθωνίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είχε δώσει το σύνθημα για να ξεκινήσουν οι αγώνες δρόμου των 5 και 10 χιλιομέτρων. Υπολογίζεται πως συνολικά 20.000 δρομείς πήραν μέρος στις συγκεκριμένες διαδρομές.

Υπήρχαν δρομείς που ήθελαν να καταρρίψουν τα προσωπικά τους ρεκόρ κι άλλοι που συμμετείχαν απλά για την εμπειρία. Αρκετοί ήταν κι εκείνοι που χθες έτρεξαν με… παρέα: πολλοί γονείς φόρεσαν τα αθλητικά τους για να τρέξουν στις μικρές διαδρομές και μπήκαν στο Καλλιμάρμαρο σπρώχνοντας τα καρότσια με τα παιδιά τους. Δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι που πήραν μέρος –κυρίως στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων –μαζί με τους τετράποδους φίλους τους. Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι πιο εκκεντρικές παρουσίες: υπήρχαν δρομείς που αποφάσισαν να τρέξουν φορώντας περικεφαλαίες ή κοντούς χιτώνες, παραπέμποντας στην αρχαία Ελλάδα και τη μάχη του Μαραθώνα. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η συμμετοχή ΑμεΑ, οι οποίοι πήραν μέρος με τα αναπηρικά τους αμαξίδια.

Στον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας πήρε μέρος και η… πολιτική. Στους αγώνες δρόμου των 5 και 10 χιλιομέτρων συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής της χώρας. Ανάμεσα στους δρομείς των 10 χιλιομέτρων ήταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Πριν πάει να ψηφίσει στις χθεσινές εκλογές για την Κεντροαριστερά, ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποψήφιος για την προεδρία του νέου φορέα Σταύρος Θεοδωράκης συμμετείχε στον αγώνα δρόμου των 5 χιλιομέτρων.