Ο ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδάς, που έφυγε χθες από τη ζωή στα 82 του χρόνια, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και γενικότερα του ελληνικού 18ου και 19ου αιώνα. Με εξειδίκευση στην οικονομική ιστορία, ο Βασίλης Κρεμμυδάς ανήκε στην πρώτη μικρή ομάδα ιστορικών (και με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο) που ανανέωσε το βλέμμα μας πάνω στην Ελληνική Επανάσταση βγάζοντάς την από την αποκλειστική θεώρησή της σε ένα στενό ελληνοτουρκικό πλαίσιο και εντάσσοντάς την στις ευρύτερες ευρωπαϊκές εξελίξεις της περιόδου.
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς μίλησε λ.χ. πρώτος για τις έμμεσες ευεργετικές επιπτώσεις των Ναπολεόντειων Πολέμων στην κήρυξη της Επανάστασης καθώς οι έλληνες εφοπλιστές της εποχής, τηρώντας ουδετερότητα, έπαιξαν τον ρόλο βασικού προμηθευτή όλων των εμπολέμων γεμίζοντας τα ταμεία τους. Γεγονός που τους επέτρεψε να δανείσουν μεγάλα ποσά στους επαναστατημένους συμπατριώτες τους ως δάνειο που θα εξοφλούνταν από το μελλοντικό ελληνικό κράτος. Ηταν άλλωστε από τους πρώτους που ακύρωσαν αρκετούς μεταγενέστερους μύθους για το ’21, όπως το «κρυφό σχολειό», τη «δήθεν ύψωση του λαβάρου από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στη Μονή της Αγίας Λαύρας την 25η Μαρτίου 1821, όπου τάχα ορκίστηκαν οι αγωνιστές» και πολλά άλλα.
Με συνείδηση του κοινωνικού ρόλου του ιστορικού, ο Βασίλης Κρεμμυδάς, με πλούσιο συγγραφικό έργο ούτως ή άλλως, επιδόθηκε την τελευταία δωδεκαετία στη συγγραφή και παιδικών βιβλίων με ιστορικά θέματα ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό βιβλίων του σε περισσότερα από είκοσι πέντε (τα τελευταία χρόνια εκδίδονταν από τις εκδόσεις Gutenberg).
Ο Βασίλης Κρεμμυδάς, που για πολλά χρόνια υπήρξε και επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», καταγόταν από τη Μεσσήνη όπου τελείωσε και το σχολείο. Συνέχισε με σπουδές Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και με μεταπτυχιακά στη Γαλλία όπου και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Λυών πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, εργαστεί πρώτα στην ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατόπιν εκλεγεί καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.