Μια ποδοσφαιρική «Αποκάλυψη», όπως χαρακτήρισε τον πιθανό αποκλεισμό της Ιταλίας από το Μουντιάλ του 2018 για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κάρλο Ταβέκιο, θα προσπαθήσει να αποφύγει απόψε η Σκουάντρα Ατζούρα στο Σαν Σίρο με αντίπαλο τη Σουηδία από την οποία ηττήθηκε με 1-0 στη Στοκχόλμη.

Η Ιταλία έχει απουσιάσει μόλις δύο φορές από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 1930 όταν δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση της FIFA και το 1958 που αποκλείστηκε στα προκριματικά.

Το τελευταίο από τα τέσσερα τρόπαιά της η Σκουάντρα Ατζούρα το σήκωσε το 2006. Από εκείνη την ομάδα οι μοναδικοί «επιβιώσαντες» είναι πια ο 39χρονος Μπουφόν, ο 34χρονος Ντε Ρόσι και ο 36χρονος Μπαρτσάλι. Οι τελευταίοι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης που θα υπερασπιστούν τα χρώματα της Εθνικής Ιταλίας από μία πανωλεθρία.

Η απόδοση της Ιταλίας στη Friends Arena την Παρασκευή χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο της χώρας ως «κακή και μπερδεμένη», ενώ στα σχόλιά τους οι αρθρογράφοι σημείωναν πως κανείς δεν μπορεί πια να σώσει τον προπονητή Τζιαν Πιέρο Βεντούρα.

«Ψυχραιμία»

Για τον αποψινό επαναληπτικό ο Μπουφόν συνιστά ψυχραιμία και κυρίως να μη συνηθίσει η ομάδα του στη μετριότητα: «Ο μόνος τρόπος που γνωρίζω για να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη είναι η σκληρή δουλειά».

Ο Μπουφόν, που ίσως παίζει απόψε για τελευταία φορά με τα χρώματα της Σκουάντρα Ατζούρα, σημείωσε πως η ευθύνη είναι μοιρασμένη σε όλους, από τον προπονητή και κάθε παίκτη ξεχωριστά: «Από τα παιδικά μου χρόνια ο αθλητισμός και η ζωή με δίδαξαν πως το σπουδαιότερο πράγμα είναι να μοιράζεσαι τόσο την επιτυχία όσο και την αποτυχία», υπογράμμισε ο ιταλός πορτιέρο, που νικήθηκε από τον Γιάκομπ Γιόχανσον και την τύχη καθώς η μπάλα από το σουτ που εξαπέλυσε ο άσος της ΑΕΚ εξοστρακίστηκε στο σώμα του Ντε Ρόσι.

Ο 39χρονος πορτιέρο πιστεύει πως οι φίλαθλοι στο Σαν Σίρο μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά να πάρει την πρόκριση η Ιταλία αλλά τους απηύθυνε και ένα αίτημα: «Να έρθουν στο γήπεδο με θετική αύρα και όσοι θέλουν να ασκήσουν κριτική και να αποδοκιμάσουν ας το κάνουν μετά το παιχνίδι».

Ο άλλοτε μαέστρος της ιταλικής ομάδας Αντρέα Πίρλο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Μπουφόν για τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το κοινό. «Το Σαν Σίρο δεν σκοράρει. Ποτέ δεν είδα έναν φίλαθλο να σκοράρει».

Ο Πίρλο, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε και επίσημα το τέλος της μεγάλης του καριέρας, αμφισβητεί εμμέσως τον ομοσπονδιακό προπονητή. «Θα του είναι δύσκολο να βρει τις σωστές λέξεις που πρέπει να πει στους παίκτες», σχολίασε ενώ άφησε αιχμές και για τα παράπονα του Βεντούρα για τη διαιτησία.

Τι λέει ο Βεντούρα για όλα αυτά; Πως είναι βέβαιος πως η Ιταλία θα προκριθεί γιατί είδε νευριασμένους τους παίκτες στα αποδυτήρια!

Ο Κάρλο Ταβέκιο δεν μπορεί πάντως να κρύψει την αγωνία του για το τι μέλλει γενέσθαι: «Δεν είναι ώρα για λόγια. Η αντίδρασή μας πρέπει να φανεί στον αγωνιστικό χώρο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Οι Σουηδοί αποδέχονται τον ρόλο του αουτσάιντερ ακόμα και τώρα που προηγούνται με 1-0. Ο Αλμπιν Εκνταλ ο οποίος είχε πετύχει χατ τρικ στο Σαν Σίρο το 2014 στην εκπληκτική νίκη της Κάλιαρι με 4-1 επί της Ιντερ είναι βέβαιος πως η Ιταλία θα παρουσιαστεί διαφορετική. Παραδέχτηκε ωστόσο πως στο πρώτο ματς στη σουηδική πρωτεύουσα δεν την περίμενε τόσο αδύναμη.