«Ανεχθήκαμε αρκετά τον Μπόρις Τζόνσον να ντροπιάζει και να υπονομεύει τη χώρα μας με την ανικανότητά του και τις ξεπερασμένες αποικιοκρατικές του απόψεις που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών μας. Είναι ώρα να φύγει».
Με αυτή τη δήλωση στην εφημερίδα «Ομπζέρβερ» ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ζήτησε από την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι να αποπέμψει τον υπουργό Εξωτερικών. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.
Αφορμή για τη συντονισμένη αυτή επίθεση αποτέλεσε η παρέμβαση του Τζόνσον στην υπόθεση της 39χρονης Ιρανοβρετανής Ναζανίν Ζαγκάρι-Ράτκλιφ που κρατείται στο Ιράν από τον Απρίλιο του 2016 μετά την καταδίκη της σε πενταετή φυλάκιση με την κατηγορία ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε την περασμένη εβδομάδα σε βουλευτές ότι η Ζαγκάρι-Ράτκλιφ δίδασκε δημοσιογραφία στο Ιράν όταν συνελήφθη. Η οικογένειά της εξέφρασε την οργή της για τη δήλωση αυτή και βεβαίωσε ότι η Ιρανοβρετανή βρισκόταν σε διακοπές. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, η Ζαγκάρι-Ράτκλιφ κλήθηκε να παρουσιαστεί εκ νέου στο δικαστήριο όπου της γνωστοποιήθηκε ότι θα της απαγγελθούν νέες κατηγορίες για προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος που επισύρουν αύξηση της ποινής της κατά 11 χρόνια.
Μετά τον σάλο που ξέσπασε στη Βρετανία, ο Τζόνσον εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. Χθες, μάλιστα, είχε και μια «εποικοδομητική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρίτσαρντ Ράτκλιφ, σύζυγο της κρατούμενης Ιρανοβρετανής. Οπως επισημαίνει όμως ο Μοχάμαντ-Σαντέγκ Τζαβαντί-Χεζάρ, που έμεινε πάνω από έξι μήνες στις φυλακές του Ιράν για τις δημοσιογραφικές και πολιτικές του δραστηριότητες, «οι παρατηρήσεις του Τζόνσον μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη Ζαγκάρι-Ράτκλιφ, δεδομένου ότι ένας υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί εύκολα να πάρει πίσω κάτι που έχει πει».
Τα πράγματα περιπλέκονται από το γεγονός ότι η Ιρανοβρετανή κρατείται στην απομόνωση, υπόκειται σε μακρές ανακρίσεις και δεν της επιτρέπεται να δει την κόρη της. Η τύχη της λοιπόν, λέει ο Τζαβαντί-Χεζάρ, θα εξαρτηθεί από το πόσο εξακολουθεί να είναι ένα χρήσιμο πιόνι στο πολιτικό σκάκι που παίζει το Ιράν.
Χθες το βράδυ, πάντως, δύο υπουργοί, ο αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, υπερασπίστηκαν τον Τζόνσον, λέγοντας ότι κάνει «σπουδαία δουλειά» και δεν συντρέχει λόγος να παραιτηθεί. Η παρέμβαση αυτή κρίθηκε αναγκαία με δεδομένη την πίεση που δέχεται το τελευταίο δεκαήμερο η πρωθυπουργός, η οποία αναγκάστηκε να αποπέμψει τον υπουργό Αμυνας σερ Μάικλ Φάλον για απρεπή συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες και την υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πέιτελ για την άσκηση προσωπικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή χωρίς ενημέρωση του Φόρεϊν Οφις.