Την ημέρα της ενότητας η Βαρσοβία διχάστηκε –ή μάλλον τριχοτομήθηκε. Και τριχοτομήθηκε με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχουν πραγματοποιήσει οι εθνικιστές μετά τη μετάβαση της Πολωνίας από το κομμουνιστικό στο δημοκρατικό καθεστώς: περίπου 60.000 Πολωνοί ενώθηκαν κάτω από τα συνθήματα «Λευκή Πολωνία, καθαρή Πολωνία» και «Θέλουμε τον Θεό», την ώρα που η φιλευρωπαϊκή Πολωνία γιόρταζε τα 99 χρόνια από την ανεξαρτησία της. Σε μικρή απόσταση από εκείνο το σημείο πραγματοποιούσαν τη δική τους πορεία οι αντιφασίστες.

Το σύνθημα «Θέλουμε τον Θεό» είχε ακουστεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1979 κατά την ιστορική επίσκεψη του πολωνού πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ στη Βαρσοβία. Το θυμήθηκε και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν είχε επισκεφθεί την πολωνική πρωτεύουσα για να εξάρει τον ρόλο του μαχητικού καθολικισμού στη μάχη κατά του κομμουνισμού. Αυτός ο τελευταίος πάλι έχει εξαφανιστεί από τη συζήτηση. Οι εθνικιστές πάνε ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν: δίπλα σε πλακάτ με την επιγραφή «Για μια λευκή Ευρώπη αδελφών εθνών» διακρίνονταν σύμβολα της ξενοφοβικής και αντισημιτικής Ακρας Δεξιάς από τη δεκαετία του 1930.

Αλλά οι πολωνοί εθνικιστές δεν ήταν μόνοι προχθές. Στην πορεία τους συμμετείχαν ομοϊδεάτες τους από χώρες όπως η Σουηδία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, αλλά και εκπρόσωποι της αμερικανικής «εναλλακτικής Δεξιάς». Και όλα αυτά σχεδόν υπό τις ευλογίες της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης της Μπεάτα Σίντλο, της πρωθυπουργού – μαριονέτας του Γιαροσλάβ Κατσίνσκι.

Ο ισχυρός άνδρας της Πολωνίας έθεσε και πάλι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Οι Γάλλοι πληρώθηκαν, οι Εβραίοι πληρώθηκαν, πολλά άλλα έθνη πληρώθηκαν για τις απώλειες που υπέστησαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οχι οι Πολωνοί» ήταν το επιχείρημα που πρόβαλε από την Κρακοβία. «Είναι θέμα τιμής» δήλωσε, τονίζοντας πως η Βαρσοβία οφείλει να διεκδικήσει δικαιώματα που «απορρέουν από την Ιστορία».

Επίσημο αίτημα πάντως δεν έχει κατατεθεί έως τώρα, ενώ η Γερμανία από την πλευρά της έχει αποσαφηνίσει εξαρχής ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα.