Ολόκληρη την τελευταία εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ ήταν μετρημένος, πειθαρχημένος και ακολουθούσε λεπτομερώς όσα του είχαν πει οι σύμβουλοί του, καθώς περνούσε, στη διάρκεια της περιοδείας του, από τα γεωπολιτικά ναρκοπέδια της Ασίας. Και μετά ήρθε το Σαββατοκύριακο.

Η εικόνα του αμερικανού προέδρου να προσέχει τα λόγια του, να κινείται συγκρατημένα ανάμεσα στους ασιάτες ηγέτες και να μην προκαλεί αντιδράσεις, δεν κράτησε πολύ. Σε μια σειρά tweets χθες, ο Τραμπ αποκάλεσε όλους όσοι τάσσονται υπέρ της έρευνας των δεσμών του με τη Ρωσία «ανόητους και μνησίκακους», κορόιδεψε την αποτυχημένη προσπάθεια της «διεφθαρμένης» Χίλαρι Κλίντον να θέσει σε νέες βάσεις τις σχέσεις με τη Μόσχα και απάντησε στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που τον αποκάλεσε «τρελόγερο», λέγοντας ότι κι εκείνος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον Κιμ «κοντό και χοντρό» –αλλά επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση…

Η βροχή των προκλητικών tweets ακολούθησε μια ελεύθερη συζήτηση μέσα στο Air Force One με δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην 12ήμερη περιοδεία στην Ασία, στη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ χαρακτήρισε την έρευνα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία «χτύπημα των Δημοκρατικών» και αποκάλεσε «πολιτικά λαμόγια» τρεις πρώην αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα –ότι η Ρωσία παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος, γράφουν οι «New York Times», την ξαφνική αλλαγή της συμπεριφοράς του προέδρου. Μπορεί ο 71χρονος Τραμπ απλά να είναι κουρασμένος, αν και οι βοηθοί του επιμένουν πως είναι χαλκέντερος. Κάποια άλλη στιγμή, όταν πιέστηκε από τους δημοσιογράφους να διευκρινίσει εάν πιστεύει τις διαψεύσεις του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία είχε παρέμβει, ο Τραμπ άρχισε να κάνει ασκήσεις ισορροπίας. Ξεχνώντας αυτά που είχε πει νωρίτερα, ανέφερε ότι δεν αμφιβάλλει για τη διαπίστωση των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την παρέμβαση της Μόσχας. Και κατόπιν πρόσθεσε ότι ρώτησε ευθέως τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, εκείνος του το διέψευσε και ο Τραμπ τον πίστεψε.

Οταν ρωτήθηκε για τη σχετική συνομιλία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε: «Ο πρόεδρος Τραμπ πράγματι ρώτησε εάν αυτές οι πληροφορίες (σ.σ.: για τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές) ήταν αληθινές και ο πρόεδρος Πούτιν εξήγησε τη θέση του, που είναι ότι η Ρωσία δεν παρενέβη και δεν θα μπορούσε να παρέμβει». Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν είπε πως δεν κατανοεί «τις αβάσιμες δηλώσεις για το θέμα που γίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν έσπευσε να σχολιάσει: «Πώς μπορεί να λέει “πρώτα η Αμερική” ο άνθρωπος που πιστεύει έναν αξιωματικό της KGB και όχι τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες;», αναφερόμενος στη θέση που κατείχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν πριν ανέλθει στην ηγεσία του Κρεμλίνου.

Με λίγα λόγια, τα σχόλια του αμερικανού προέδρου ανέτρεψαν το προσεκτικά σκηνοθετημένο αφήγημα της 12ήμερης περιοδείας –εκείνο ενός ηγέτη που οργανώνει έναν διεθνή συνασπισμό που θα αντιμετωπίσει μια πυρηνική Βόρεια Κορέα. Τα tweets και τα σχόλια του προέδρου περιπλέκουν και τη ζωή των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, που χάρηκαν για τις φιλικές συναντήσεις του Τραμπ με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Νότιας Κορέας.