Σε μία ημέρα ξεπέρασε σε πωλήσεις το ΑΕΠ χωρών όπως η Ισλανδία! Ο λόγος για την Alibaba, τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, οι πωλήσεις της οποίας το Σάββατο, κατά την Ημέρα των Εργένηδων (Singles Day), έφτασαν τα 25,4 δισ. δολάρια.

Το νούμερο ξεπερνά κατά πολύ οποιονδήποτε άλλον τζίρο διαδικτυακών καταναλωτικών εορτών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στη λεγόμενη Ψηφιακή Δευτέρα στις ΗΠΑ οι πωλήσεις δεν υπερέβησαν τα 3,45 δισ. δολάρια.

Η Ημέρα των Εργένηδων εορτάζεται στην Κίνα από τη δεκαετία του 1990, ως αφορμή για τους νέους εργένηδες να διασκεδάσουν. Αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2009 προκειμένου η Αlibaba να την καθιερώσει ως καταναλωτικό γεγονός, δηλαδή κάτι αντίστοιχο της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Το 2016 πουλήθηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα, μέσω της πλατφόρμας Tmall της κινεζικής εταιρείας, προϊόντα αξίας 18 δισ. δολαρίων, ωστόσο φέτος ο τζίρος ξεπέρασε την περσινή επίδοση κατά 7,4 δισ. δολάρια, κάνοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Το ρεκόρ αυτό δείχνει την άνοδο των εισοδημάτων για περίπου 300 εκατομμύρια κινέζους καταναλωτές, γεγονός που προσδίδει εκτίναξη και στις διαδικτυακές πωλήσεις στη χώρα.

$10 ΔΙΣ. ΣΕ 60′. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, μόλις τα δύο πρώτα λεπτά από την έναρξη της καταναλωτικής εορτής πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις μέσω της πλατφόρμας της Alibaba, ύψους 1 δισ. δολαρίων, ενώ η πρώτη ώρα έκλεισε με τζίρο 10 δισ. δολάρια! Μέσα σε ένα 24ωρο εστάλησαν συνολικά 250 εκατομμύρια πακέτα.

Στη φετινή 11η Νοεμβρίου εκτός από κινεζικά προϊόντα πωλήθηκαν και χιλιάδες άλλα ξένων επώνυμων εταιρειών, όπως τα Desigual (Ισπανία) και Τhe North Face (ΗΠΑ).

«Την Ημέρα των Εργένηδων τα ψώνια είναι ένα άθλημα, είναι διασκέδαση, πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός για την κινεζική οικονομία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Alibaba Τζόζεφ Τσάι.

Πριν από έναν μήνα, η Alibaba έγινε η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, ξεπερνώντας την αμερικανική Amazon, καθώς η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε πάνω από το όριο των 470 δισ. δολαρίων.