Ολα άρχισαν ένα φθινοπωρινό απόγευμα που τριγυρνούσε μόνη της στους δρόμους μιας μεγάλης πόλης, εμφανώς εξουθενωμένη, ζητώντας χρήματα για να πάρει κάτι να φάει. Στον δρόμο κάποιοι την προσπέρασαν, άλλοι της έδωσαν ένα μικροποσό και μια κυρία την προσέγγισε προσφέροντάς της κάτι να φάει. Αυτή ήταν που ενημέρωσε και Το Χαμόγελο του Παιδιού όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά με το 12χρονο κορίτσι.
Η Μ. όταν έφτασε στο αστυνομικό τμήμα ήταν τρομαγμένη και αμίλητη. Στα λίγα που κατάφερε να πει ήταν ότι βίωνε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, λεκτικής και σωματικής, τόσο από τη μαμά όσο και από τον πατριό της. Ανέφερε πως δεν πήγαινε σχολείο, δεν έτρωγε σωστά, δεν πήγαινε καν στον γιατρό. Αμεσα ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία ανηλίκων και δόθηκε εντολή μεταφοράς του παιδιού σε ασφαλές περιβάλλον. Σύντομα η Μ. μεταφέρθηκε σε ένα από τα Σπίτια του Οργανισμού, στο οποίο ζει τα τελευταία δύο χρόνια.
Λίγους μήνες μετά, η Μ. σε μια συζήτηση που είχε με την ψυχολόγο του Σπιτιού ανέφερε ότι ήθελε να πει κάτι, αλλά δεν ήξερε αν πρέπει. Και τότε ήταν που ξετυλίχθηκε η τραγική ιστορία που είχε ως θύμα της το 12χρονο κορίτσι. «Από τη μια, τους το είχα υποσχεθεί στο σπίτι, θα το κρατούσα για πάντα μυστικό. Από την άλλη, εδώ έμαθα πως όταν ένα μυστικό με κάνει να ντρέπομαι και να φοβάμαι, τότε είναι επικίνδυνο να το κρατάω μέσα μου. Μπορεί να κινδυνεύω εγώ ή κάποιος άλλος κρατώντας το μυστικό. Είναι και αυτό το μικρό κοριτσάκι, η κόρη του πατριού μου, που θα μπορούσε να περάσει τα ίδια. Σε εμένα έκανε ό,τι έκανε γιατί του ζητούσα δώρα. Και για να μου τα πάρει, μου ζητούσε να τον αφήνω να με αγγίζει στο σώμα μου με τρόπο που με ενοχλούσε… Στα σημεία που καλύπτει το εσώρουχό μου. Το είπα μια μέρα στη μαμά κι εκείνη υποσχέθηκε ότι δεν θα ξανασυμβεί και μου ζήτησε να το κρατήσουμε μυστικό. Ομως ξανάγινε… Και όταν δεν τον άκουγα, το έκανε, και όταν τον άκουγα, πάλι το έκανε… Δεν ήξερα εάν έπρεπε να το πω στην Αστυνομία, τότε που πήγα στο τμήμα. Νόμιζα ότι έφταιγα εγώ και νόμιζα ότι έπρεπε να κρατήσω την υπόσχεσή μου προς τη μαμά. Τώρα όμως ξέρω! Ξέρω πως ό,τι και εάν έχει κάνει ένα παιδί, ό,τι και εάν έχει πει, κανείς, μα κανείς, γνωστός ή άγνωστος, δεν έχει δικαίωμα να το κοροϊδέψει, να το χτυπήσει ή να το αγγίξει στο σώμα του με τρόπο που θα το κάνει να αισθανθεί άβολα. Φοβόμουν, φοβόμουν τόσο πολύ να μιλήσω γι’ αυτό» είπε το παιδί.
Πολλά θύματα. Η περίπτωση της Μ. που βίωσε από μικρή ηλικία τη σεξουαλική κακοποίηση μέσα στο ίδιο της το σπίτι είναι ένα μόνο από τα δεκάδες περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει Το Χαμόγελο του Παιδιού όλα αυτά τα χρόνια. Αλλωστε, σύμφωνα με επιδημιολογική έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, σχεδόν 2 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν υποστεί μία εμπειρία σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ 1 στα 10 παιδιά είχε αυτή την απάνθρωπη εμπειρία τους τελευταίους 12 μήνες. Το σοβαρότατο πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών καταγράφεται και στα διεθνή στατιστικά στοιχεία, όπου 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 5 αγόρια διεθνώς θα κακοποιηθούν σεξουαλικά πριν από την ηλικία των 18 ετών. Συνολικά 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια σε παγκόσμιο επίπεδο βιάζονται ή πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας κάθε χρόνο. Στο 70%-85% των περιστατικών σεξουαλικών υποθέσεων ο θύτης είναι κάποιο άτομο που το θύμα γνωρίζει και εμπιστεύεται.
«Μένει μυστικό». Αυτός είναι και ο λόγος που με πρωτοβουλία του Χαμόγελου του Παιδιού ξεκίνησε χθες και για έναν μήνα πανελλαδική εκστρατεία, με τίτλο «Μένει μυστικό», ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι μεταξύ άλλων εισαγγελείς και ανακριτές Ανηλίκων, καθηγητές Ψυχιατροδικαστικής, διευθυντές και προϊστάμενοι Κοινωνικών Υπηρεσιών Νοσοκομείων Παίδων, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
«Ανοίγουμε τον φάκελο για τη σεξουαλική κακοποίηση. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Μιλάμε για πολλά παιδιά και στη χώρα μας που βασανίζονται μέσα από τη σεξουαλική κακοποίηση. Εναν μήνα θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με τους θεσμικούς φορείς που έχουν την ευθύνη, προκειμένου να βγουν κάποιες κοινές αποφάσεις – προτάσεις, ώστε να κινηθούν οι αρμόδιες διοικήσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Από την άλλη πλευρά, ανοίγει μια τεράστια προσπάθεια για να λειτουργήσουμε προληπτικά στη θωράκιση γνώσεων στα παιδιά μέσα στα σχολεία, προκειμένου να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης» τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος.
Οι προτάσεις. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας, Το Χαμόγελο του Παιδιού κατέθεσε προς συζήτηση και επεξεργασία προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να εμπεριέχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και πού να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα. Παράλληλα, προτείνεται η σύσταση και στην Ελλάδα ενός ενιαίου φορέα για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών, όπως και η δημιουργία εξειδικευμένων θεραπευτικών κέντρων για τα παιδιά-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Σημειώνεται δε πως ο απολογισμός της πανελλαδικής εκστρατείας και τα συμπεράσματά της θα παρουσιαστούν από τον Κώστα Γιαννόπουλο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 11 Δεκεμβρίου 2017.