Αλλαγές που συνδέονται και με τον τρόπο χορήγησης αδειών σε κρατούμενους περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Σωφρονιστικού Κώδικα που έχει τεθεί σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η ψήφος του εισαγγελικού λειτουργού που μετέχει στο Συμβούλιο των φυλακών ,μαζί με τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος και τον κοινωνικό λειτουργό, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς έχει δικαίωμα …βέτο , παγώνοντας τη χορήγηση άδειας σε οποιονδήποτε κρατούμενο.
Ομως στο προσχέδιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα, που προϋπήρχε πριν από τη θύελλα που προκάλεσε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία η ψήφος ουσιαστικά εξισώνεται με αυτή των άλλων μελών του Συμβουλίου των Φυλακών.
Ο εισαγγελικός λειτουργός που διαφωνεί με τα υπόλοιπα μέλη αν θέλει θα μπορεί να ασκήσει προσφυγή και να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο αλλά η αναστολή της άδειας γίνεται αυτοδίκαια από το νόμο.
Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι «οι τελικές διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί», ενώ από την πλευρά τους οι εισαγγελικές πηγές κάνουν λόγο για «μείωση του δικαιώματος του εισαγγελικού λειτουργού που εποπτεύει τις φυλακές».