Είναι η πρώτη «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας, αφού έχει ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα των πολιτών της. Στους δρόμους της έγινε η πιο επιτυχημένη παγκοσμίως πιλοτική χρήση λεωφορείου χωρίς οδηγό ενώ καθημερινά κυκλοφορούν περίπου 30.000 ποδήλατα που έχουν γίνει τρόπος ζωής των κατοίκων της. Τα Τρίκαλα πρωτοπορούν για ακόμη μία φορά, αφού αποφασίστηκε να γίνει και η πρώτη ελληνική πόλη που θα κόψει το κάπνισμα.

Η απόφαση ελήφθη στα τέλη του Οκτωβρίου σε μία ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης, όπου συμμετείχε η δημοτική Αρχή και επαγγελματίες και εκπρόσωποι του χώρου εστίασης. Στόχος; Να καινοτομήσουν και πάλι τα Τρίκαλα στα θέματα δημόσιας υγείας.

«Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για το αυτονόητο. Πάμε να τηρήσουμε έναν νόμο που υπάρχει. Το ενθαρρυντικό, όμως, στην προσπάθειά μας είναι ότι μαζί μας έχουμε τους καταστηματάρχες, εκείνους που έχουν τα καφέ και τα εστιατόρια και θέλουν να συμμετάσχουν στην καμπάνια για μία πόλη χωρίς τσιγάρο. Θέλουμε να έχει μία καθολική εφαρμογή το μέτρο, τώρα που η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι πλέον ώριμη να το δεχθεί», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αλλωστε τα στοιχεία για την εφαρμογή του νόμου που στην πράξη γίνεται…καπνός είναι χαρακτηριστικά. Σχεδόν 8 στα 10 εστιατόρια και στο 90% των μπαρ – καφέ το τσιγάρο πάει σύννεφο.

Με φυλλάδια που θα αναγράφουν «Τα Τρίκαλα δεν καπνίζουν» και θα τοποθετούνται στα τραπέζια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με σποτ αλλά και στοχευμένες δράσεις ξεκινά ο δήμος εντός των ημερών την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και των πελατών. Την 1η του Δεκέμβρη ξεκινά και ο 7ος Μύλος των Ξωτικών και το θέμα του καπνίσματος αφορά και τους επισκέπτες. «Είμαστε ένας καθαρά οικογενειακός προορισμός τις ημέρες των γιορτών. Είδαμε, λοιπόν, πως τιμωρητικά τα μέτρα του αντικαπνιστικού νόμου δεν πέρασαν. Υπεύθυνοι βάσει νόμου για τους ελέγχους είναι εκτός από τη Δημοτική Αστυνομία όπου υπάρχει, υπηρεσίες της περιφέρειας καθώς και η Ελληνική Αστυνομία. Κι όμως, δε γνωρίζω να έχει κάνει έστω κι έναν έλεγχο η Αστυνομία για την τήρηση ή όχι του νόμου», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Δήμος Τρικκαίων σκέφτεται διαφορετικά και καινοτόμα: «Και πρέπει να το δείχνουμε συνέχεια, σε κάθε μας πράξη. Και τώρα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς μιλάμε για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Πάντως, το γεγονός ότι σε αυτή την εκστρατεία είμαστε μαζί με τους επαγγελματίες, κλάδος ο οποίος αντιδρούσε έντονα στην εφαρμογή του μέτρου, είναι το πιο ενθαρρυντικό. Τώρα, από τη στιγμή που κι ο ένας επιχειρηματίας και ο απέναντί του θα τηρούν το μέτρο, δεν θα χάσουν πελάτες, ίσα ίσα οι πολίτες θα εναρμονιστούν με τη στάση αυτή».

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, πάντως, τονίζει πως αυτό που στην πραγματικότητα προσπαθούν είναι να παρακινήσουν το κράτος «να κάνει το σωστό. Και με αυτό εννοούμε να κάνει τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο, όπως για παράδειγμα να είναι πιο αυστηρό το πρόστιμο για όσους καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους».

«Απαγόρευση διά της πειθούς»

Το παράδειγμα των Τρικάλων αποφάσισε να ακολουθήσει και ο Δήμος Κοζάνης. Στις αρχές του καλοκαιριού, αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλους τους φορείς –επαγγελματίες, κοινωνικούς φορείς, Αστυνομία, υπηρεσίες Υγειονομικού –όπου εκφράστηκε η βούληση του δήμου να προχωρήσει στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Οχι όμως διά της επιβολής, αλλά μέσω της πειθούς και της διαβούλευσης», επισημαίνει. Μάλιστα, την Παρασκευή θα γίνει νέα ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για ενεργοποίηση του μέτρου.

Η καμπάνια, σύμφωνα με τον Λ. Ιωαννίδη, πρόκειται να διαρκέσει 1-2 μήνες, «όπου στην πραγματικότητα θα προετοιμάζουμε τον κόσμο για την εφαρμογή. Μετά από αυτό το διάστημα, όμως, θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία, που στην πραγματικότητα δεν έχει και τόσο μεγάλη δύναμη. Θέλουμε να έχουμε μαζί μας και τους επαγγελματίες του χώρου εστίασης. Πάντως, θέλουμε προτάσεις για τροποποίηση του νόμου, τόσο στο κομμάτι των ελεγκτικών οργάνων όσο και στις ποινές που επιβάλλονται. Είναι ανεπίτρεπτο το 2017 να συζητάμε ακόμη για τα αυτονόητα και ήρθε η ώρα να περάσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μαςσε πράξεις. Και η λέξη – κλειδί είναι ο σεβασμός σε όλους. Αλλωστε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στους κλειστούς, εσωτερικούς χώρους. Καιρός να γίνει επιτέλους και στη χώρα μας», καταλήγει ο δήμαρχος Κοζάνης.