Το εγχείρημα πέτυχε κόντρα σε αλλότριες επιθυμίες, ενδεχομένως και κόντρα στην περιρρέουσα πολιτική λογική. Λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν στην αρχή αυτής της πορείας ότι το εγχείρημα θα έφτανε ώς το τέλος του, ότι το πνεύμα ενότητας θα κυριαρχούσε, ότι τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη θα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, ότι διαδικαστικά και άλλα εμπόδια θα αποδεικνύονταν μικρά και ασήμαντα και η δυναμική της εξωστρέφειας πολύ πιο ισχυρή από τις δυνάμεις της εσωστρέφειας.
ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΙΚΗΤΩΝ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΩΝ
Ηταν ένα εγχείρημα που αμφισβητήθηκε από πολλούς – όχι πάντα με πολιτικά επιχειρήματα. Ενα εγχείρημα που από άλλους πολεμήθηκε – πολλές φορές με αθέμιτα μέσα. Ηταν όμως κι ένα εγχείρημα που τελικά πέτυχε: οι προοδευτικοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοκρατικής παράταξης και έδωσαν μαζικά το «παρών» στις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα.
Λίγοι ήταν και εκείνοι που στήριξαν από την πρώτη στιγμή αυτό το εγχείρημα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και «ΤΑ ΝΕΑ». Η εφημερίδα που ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Λαμπράκη για να στηρίξει τον Ελευθέριο Βενιζέλο και ταυτίστηκε όσο καμία άλλη με τη δημοκρατική παράταξη στην πορεία αυτών των δεκαετιών δεν θα μπορούσε να λείψει και ούτε ασφαλώς να λιποψυχήσει σε αυτήν την κρίσιμη καμπή. Εδωσε βήμα στους υποψήφιους αρχηγούς, κάλυψε εκτενώς την προεκλογική τους εκστρατεία, ενθάρρυνε τους εμπλεκομένους στις πιο δύσκολες στιγμές, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όταν θεώρησε ότι κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο.
Οι πολίτες που προσήλθαν χθες στις κάλπες ήταν πολλοί. Είναι αυτοί που έδωσαν την κατάλληλη απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν, πολέμησαν ή δεν στήριξαν αν και όφειλαν το εγχείρημα. Το χρέος νικητών και ηττημένων τώρα είναι να μη διαψεύσουν τις προσδοκίες τους. Το χρέος αυτής της εφημερίδας είναι να συνεχίσει να στηρίζει και να διαδίδει το σύστημα ιδεών μιας παράταξης που είναι συνυφασμένη με την πρόοδο αυτού του τόπου.