Οι 210.264 ψηφοφόροι που εμφανίστηκαν στα εκλογικά τμήματα της Κεντροαριστεράς έδωσαν το σύνθημα: οι προοδευτικοί ψηφοφόροι απαιτούν τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου προοδευτικού φορέα. Η μαζική προσέλευση στην κάλπη ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της δυναμικής του χώρου, που πλέον φίλοι και αντίπαλοι παρατηρούν με αυξημένο ενδιαφέρον.
Αναμφισβήτητη νικήτρια αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, η οποία πήγε καλύτερα απ’ όσο περίμεναν και τα πιο αισιόδοξα προγνωστικά, αντλώντας ψήφους από όλες τις τάσεις του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Με χαρακτηριστική άνεση, κέρδισε σε μεγάλο ποσοστό την περιφέρεια, ενώ επικράτησε καθαρά και σε πολλά τμήματα της Αττικής.
Δεύτερος, με μεγάλη ωστόσο απόκλιση από τη Γεννηματά, αλλά με ποσοστά που επίσης ξεπερνούσαν τις αρχικές προσδοκίες του, ήταν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τις τελευταίες μέρες εμφανιζόταν να διεκδικεί με αξιώσεις μία από τις δύο πρώτες θέσεις.

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος στράφηκε πρωτίστως στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, έδειξε ιδιαίτερη δυναμική στη Βόρεια Ελλάδα, καταφέρνοντας να προσεγγίσει τη νεότερη γενιά του κόμματος, η οποία σε αρκετές περιοχές κινητοποιήθηκε για τη δική του υποψηφιότητα. Η δυναμική που είχε διαμορφώσει η υποψηφιότητα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, όχι μόνο δεν κάμφθηκε, αλλά στο ξεκίνημα της καταμέτρησης των ψήφων στα περισσότερα επιτελεία εκτιμούσαν πως μπορεί να μην υπάρξει καν δεύτερος γύρος. Η Γεννηματά κέρδισε σε όλες τις ηλικίες, οι οποίες προσήλθαν μαζικά στις κάλπες για να υποστηρίξουν τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας την πρωτοκαθεδρία της και την απήχηση που είχε η ενωτική στάση που κράτησε σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Γενικότερα, στις χθεσινές κάλπες ήταν εμφανές ότι η ενεργή βάση του ΠΑΣΟΚ είχε τον πρώτο λόγο και ήταν αυτή τελικά που καθόρισε το δίδυμο του δεύτερου γύρου.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Αντίθετα, οι μη πασοκογενείς υποψήφιοι, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, δεν κατάφεραν να διεισδύσουν στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στον βαθμό που προσδοκούσαν. Η χαμηλή πτήση τους είναι χαρακτηριστική της γενικής εικόνας των 210.264 ψηφοφόρων. Το αποτέλεσμα ήταν Καμίνης και Θεοδωράκης να περιοριστούν στην τρίτη και την τέταρτη θέση, αντίστοιχα, αν και σύμφωνα με τις αναλύσεις τους, ως εκπρόσωποι «της ανανέωσης» θα επωφελούνταν από τη μεγάλη συμμετοχή. Οι προβλέψεις, όμως, όλων διαψεύστηκαν, καθώς η συμμετοχή ευνόησε τελικά τους δύο υποψήφιους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Επιτροπή, ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του κόμματος σχεδόν «φοβήθηκε» πως θα χαθεί ο χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ και έσπευσαν στην κάλπη, υποστηρίζοντας την πρόεδρό του. «Πολλοί κινήθηκαν με τη σκέψη να μη μας φάνε οι Αλιβιζάτοι το κόμμα» σχολίαζαν χθες το βράδυ πηγές της Επιτροπής, με σχετική πικρία, όταν το αποτέλεσμα είχε πλέον κριθεί. Ο προβληματισμός για τα χαμηλά ποσοστά Θεοδωράκη και Καμίνη ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, βλέποντας τα αποτελέσματά τους στην Αττική, τον προνομιακό τους χώρο: οι δυο τους δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν τα ποσοστά τους, αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης «τσίμπησε» σε σχέση με το ποσοστό του στην περιφέρεια.

ΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗ

Το κλίμα για τη Φώφη Γεννηματά ήταν πανηγυρικό στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία δέχτηκε τα συγχαρητήρια όλων των συνυποψηφίων της, οι οποίοι αναγνώρισαν νωρίς την άνετη επικράτησή της. Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε εξαρχής καθαρό, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο ενστάσεων –παρότι κρίθηκε κυρίως από τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ψηφοφόρους από 55 και άνω. Πρώτος τον χορό των ανακοινώσεων άνοιξε ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους άλλους συνυποψήφιούς μου για τον αγώνα που έδωσαν. Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία. Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ευχαριστώντας τους πολίτες που τον στήριξαν, επισημαίνοντας πως «το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

. Το στίγμα της επόμενης μέρας φαίνεται ξεκάθαρα από το αποτέλεσμα. Εν αναμονή του δεύτερου γύρου, οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει να πείσουν το κοινό της προοδευτικής παράταξης για την ομαλή μετάβαση σε έναν νέο, ενιαίο φορέα. Παράλληλα, ωστόσο, θα πρέπει να προσέξουν να μην πέσουν στην παγίδα της πασοκοποίησης, αποκλείοντας όσους συμμετείχαν εκτός κόμματος. Το διακύβευμα της ενότητας είναι το πιο σημαντικό απόκτημα της παράταξης από αυτήν την εκλογική διαδικασία. «Συγχαρητήρια για τη νίκη σου, τώρα πρέπει να πάμε ενωτικά» ήταν το μήνυμα του Γιώργου Καμίνη στη Γεννηματά, επιβεβαιώνοντας ότι και αυτός θα μείνει στρατιώτης την επόμενη μέρα. «Η μαζική συμμετοχή ήταν η πρώτη νίκη της νέας παράταξης» σχολίασε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δυναμική του δεύτερου γύρου. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιον από τους Γεννηματά και Ανδρουλάκη θα στηρίξουν οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων υποψηφίων εκ ΠΑΣΟΚ, αν και θεωρείται προφανές ότι σ’ αυτό η Γεννηματά έχει τον πρώτο λόγο. Αντίθετα, μεγαλύτερο ερωτηματικό υπάρχει για τους ψηφοφόρους Καμίνη και Θεοδωράκη, οι οποίοι εκτιμάται πως ή θα απέχουν ή θα συζητήσουν με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις θέσεις του σχετικά με την επόμενη μέρα.

ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Από απόσταση παρακολουθούν στο Μαξίμου τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, καθώς έως τις πρώτες πρωινές ώρες απέφευγαν επιμελώς να σχολιάσουν οτιδήποτε αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία εκλογής αρχηγού, αλλά και τα ίδια τα αποτελέσματα. Ομως, είναι σαφές πως ένας βασικός λόγος για τη μεγάλη συμμετοχή αναδεικνύεται η διάθεση των πολιτών που κινούνται στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική και να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Εικόνα που είναι λογικό να μην ικανοποιεί Μαξίμου και Κουμουνδούρου, όπου εκτιμούσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για τις κάλπες της Κεντροαριστεράς θα ήταν εξαιρετικά περιορισμένο. Αντιθέτως, σαφή θέση πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με σχόλιό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία συμμετοχή. «Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για τον νέο φορέα. Οι ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία» ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ.

Μηνύματα ενότητας από Καμίνη, Ραγκούση

«Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν θα είναι παρόντες (…) Ολοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Ολοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα», δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης σχολίασε: «Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις».