Η αριθμολαγνεία ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό του μπάσκετ. Στο ποδόσφαιρο –μέχρι ενός σημείου –η καταμέτρηση εξαντλούνταν σε βαθμούς, γκολ και αποβολές.

Προϊόντος του χρόνου όμως άρχισε και το δημοφιλέστερο σπορ να εμβαθύνει σε νούμερα που αποτυπώνουν την ομαδική (όπως οι τελικές προσπάθειες) και ατομική απόδοση. Επί παραδείγματι, η στατιστική δεν καταγράφει πλέον μόνο τις ασίστ, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των πασών που επιχείρησε ένας παίκτης. Απαριθμεί από κλεψίματα και επεμβάσεις μέχρι γεμίσματα και λάθη. Αποτελεί γενικότερα ένα εργαλείο για την καλύτερη αξιολόγηση των παικτών. Και στη φετινή ανατρεπτική έως τώρα Super League (με τον Ατρόμητο στο ρετιρέ της βαθμολογίας στο 1/3 της διαδρομής) χρήζουν επισήμανσης οι πολλές πρωτιές της περιφέρειας σε ατομικές κατηγορίες. Πρωτιές που σηκώνουν την παντιέρα της στατιστικής… αποκέντρωσης.

2«Κορυφές» για τα Γιάννινα

Οι Ηπειρώτες διαθέτουν την 4η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (1ος με 19 ο Ολυμπιακός), ωστόσο έχουν δύο πρωτιές made in Spain στους ατομικούς δείκτες παραγωγικότητας. Ο Πέδρο Κόντε προηγείται στον πίνακα των σκόρερ μαζί με τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ (από 5 γκολ), ενώ ο Νταβίδ Φόνσι Ναδάλες είναι ο μοναδικός παίκτης με 6 ασίστ. Δηλαδή ισπανικά… ΠΑΣ-τέλια!

3 στατιστικές κατηγορίες με πρωτο τον Μπλάζιτς

Ο σέρβος μέσος Μάρκο Μπλάζιτς έχει τις περισσότερες προωθημένες πάσες (155), προηγείται στους πόντους αξιολόγησης (230) και μοιράζεται την κορυφή στον συντονισμό ομάδας με τον Σοτζέι Μασούντ του Πανιωνίου (153 πόντους έκαστος). Ξεκάθαρη η επιρροή του στο παιχνίδι της Λαμίας.

47 αποκρούσεις ο Μπόζοβιτς

Η Λάρισα έχει τη δεύτερη χειρότερη άμυνα της Super League με 17 γκολ παθητικό έναντι 18 του ουραγού Πλατανιά. Το σαφέστατο αμυντικό πρόβλημα μάλλον μεγεθύνεται αν συνυπολογιστεί ότι ο τερματοφύλακάς της –Μλάντεν Μπόζοβιτς –έχει πιστωθεί τις περισσότερες αποκρούσεις (47). «Βουνό» ο Μαυροβούνιος.

22 τελικές ο Μάζουρεκ

Ο Φράνκο Μάζουρεκ του Παναιτωλικού (μαζί με τον Γκιγέρμο Μολίνς του Παναθηναϊκού) είναι ο παίκτηες που έχουν τραβήξει περισσότερες φορές τη… σκανδάλη σε 10 αγωνιστικές, ανεξάρτητα από την κατάληξη της προσπάθειας (22 τελικές έκαστος). Στην επιμέρους κατηγορία με τα περισσότερα σουτ εκτός περιοχής είναι μόνος πρώτος ο αργεντινός μεσοεπιθετικός της αγρινιώτικης ομάδας (16).

45 επεμβάσεις για τους στόπερ

Δύο στόπερ με διαφορά ηλικίας κοντά στα 15 χρόνια έχουν καταγράψει στο ενεργητικό τους τις περισσότερες επεμβάσεις στα μετόπισθεν (από 45 έκαστος): ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος του ΠΑΣ Γιάννινα –που συμπληρώνει τα 20 τον Δεκέμβριο –και ο οσονούπω 35άρης Ανέστης Αναστασιάδης της Λαμίας (έχει γενέθλια τον Ιανουάριο).

2 πρόσωπα ο Φατιόν

Το ενεργητικό μαρκάρισμα του Αντονι Φατιόν έχει τα συν και τα πλην του. Ο αμυντικός μέσος της Λάρισας είναι πρώτος σε κλεψίματα (38) και συνάμα έχει χρεωθεί τα περισσότερα φάουλ στο πρωτάθλημα (35). Επί της ουσίας αυτές είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τόσο το κλέψιμο όσο και το φάουλ είναι συνακόλουθα του πρέσινγκ.