Στο Alianz Stadium του Τορίνο, ο Δημήτρης Νικολάου έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο, ενώ στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης ήταν η σειρά να κάνει ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο Τσάμπιονς Λιγκ ο Θανάσης Ανδρούτσος.

Και όλα αυτά τη στιγμή που πριν από λίγο καιρό ο Παναγιώτης Ρέτσος μετακόμισε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν με ποσό-ρεκόρ για μεταγραφή έλληνα παίκτη, που άγγιξε τα 22.000.000 ευρώ! Κοινό στοιχείο και των τριών ποδοσφαιριστών είναι ότι προέρχονται από τις ερυθρόλευκες ακαδημίες!

«Το όραμα της διοίκησης και του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη είναι η δημιουργία ποδοσφαιριστών από τα σπλάγχνα του συλλόγου, ποδοσφαιριστών που θα αγαπούν και θα τιμούν την ερυθρόλευκη φανέλα. Για τον λόγο αυτόν έχουμε προχωρήσει από το 2011 στην οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση των τμημάτων υποδομής της ακαδημίας και των σχολών ποδοσφαίρου. Ο σκοπός της ενοποίησης είναι η δημιουργία και η εφαρμογή ενός ενιαίου συστήματος για την εκπαίδευση, την αξιολόγηση και την ομαλή ένταξη των ποδοσφαιριστών στα αγωνιστικά τμήματα της ακαδημίας, με απώτερο στόχο τη στελέχωση των αγωνιστικών τμημάτων της ακαδημίας μέσω του σκάουτινγκ και την προώθηση των καλύτερων στην πρώτη ομάδα» λέει στα «ΝΕΑ» ο α’ αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Παύλου, που φυσικά και αυτός –όπως και όλοι όσοι έχουν ενεργό ρόλο στις σχολές της ομάδας –είναι υπερήφανος.

«Ο Θανάσης Ανδρούτσος που άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην κεντρική σχολή του Ρέντη, αφού πέρασε από την ακαδημία και έγινε επαγγελματίας, έχει φτάσει σε σημείο να είναι βασικός ποδοσφαιριστής της ομάδας στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου. Αυτό για τις σχολές και την ακαδημία είναι επιβράβευση πάνω στην οποία πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε το μέλλον.

Εκτός αυτού, πολύ σημαντικό είναι για τον σύλλογό μας να έρθει κοντά στα παιδιά και τον κόσμο που τον αγαπάει. Να τους μάθει τα μυστικά του ποδοσφαίρου και να τους δίνει χαρά στο άθλημα που αγαπάνε και ασφαλώς οι γονείς να αισθάνονται τη σιγουριά και την ασφάλεια για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών τους» λέει ο Γιώργος Παύλου. Από ένα όραμα του Πέτρου Κόκκαλη το 2000 ήρθε το ξεκίνημα της προσπάθειας και την τελευταία εξαετία, με την ενοποίηση των ακαδημιών με τις σχολές, ο Ολυμπιακός άλλαξε επίπεδο σε αυτόν τον τομέα, που αποτελεί τη βάση για τον μαζικό και τον αναπτυξιακό αθλητισμό.

Η φιλοσoφία

«Η αθλητική και κοινωνική εξέλιξη των νεαρών παικτών, η ολοκληρωμένη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η σωστή ενημέρωση και υποστήριξη των γονέων, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας των σχολών» προσθέτει ο Βασίλης Νάνος, διευθυντής του δικτύου σχολών της ομάδας. Το δίκτυο ξεκίνησε το 2000 και ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ΠΑΕ που έφτιαξε κάτι ανάλογο, έχοντας σήμερα σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 8.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών!

Σήμερα οι σχολές σε όλο τον κόσμο είναι 46. Οι πέντε στην Κύπρο, οι δύο στς ΗΠΑ (Σικάγο, Καλιφόρνια), μία στο Λονδίνο, μία στο Σίδνεϊ και οι υπόλοιπες σε όλη την Ελλάδα. Με τις τρεις κεντρικές σχολές του Ολυμπιακού να είναι στον Ρέντη, στο Καραϊσκάκη και στα Βοτσαλάκια.

«Οι σχολές μας, που έχουν ξεπεράσει τις 45, με 8.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, δουλεύουν σε υψηλό επίπεδο αφού υπάρχει σωστή εκπαίδευση, υποστήριξη, αξιολόγηση στα ίδια αλλά και στους προπονητές μας. Ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα από τα καλύτερα δίκτυα σχολών στην Ευρώπη και με τον τρόπο δουλειάς και τα αποτελέσματα που αυτός έχει, δείχνει τον δρόμο σε πολλά κλαμπ. Παράλληλα τα παιδιά μαθαίνουν το ευ αγωνίζεσθαι, κοινωνικοποιούνται μέσα από τις δράσεις που κάνει ο Ολυμπιακός, είτε πολιτιστικές, είτε φιλανθρωπικές και εντάσσονται στο σύνολο, γιατί όπως όλοι ξέρουμε ο Ολυμπιακός είναι κάτι παραπάνω από μία ομάδα» προσθέτει ο Γιώργος Παύλου.

Το δίκτυο απασχολεί 250 προπονητές και γυμναστές, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Διεύθυνση Σχολών έχει ξεκινήσει στις σχολές της Αττικής σεμινάρια Αθλητικής Ψυχολογίας και Διατροφής στους γονείς.