Το πόσο επαγγελματικά αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός το θέμα των σχολών και των ακαδημιών φαίνεται και από μια σειρά εκδόσεων εγχειριδίων – στις οποίες έχει προχωρήσει ο σύλλογος -, τα οποία διανέμει όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους γονείς, τους οποίους και θεωρεί κομβικό κομμάτι για να λειτουργήσει καλύτερα το όλο εγχείρημα.

Γι’ αυτό άλλωστε μεταξύ άλλων στις δραστηριότητες των σχολών συμπεριλαμβάνονται:

n Επιστημονικές ημερίδες για τους προπονητές και τους γονείς με θέματα παιδοψυχολογίας και αθλητικής διατροφής

n Εργομετρικές μετρήσεις για την αξιολόγηση των ικανοτήτων των αθλητών

n Grand meetings – Ετήσιο Συνέδριο του Δικτύου Σχολών, με τη συμμετοχή αθλητών, προπονητών, γονέων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το εγχειρίδιο «Συμβουλές αθλητικής ψυχολογίας και διατροφής» αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια γονιών και παιδιών, αναφέροντας σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει ο γονιός να σέβεται στο παιδί ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι.

Παράλληλα υπάρχουν βασικές διατροφικές συμβουλές για τους νεαρούς παίκτες αλλά και για τους γονείς ώστε να υπάρχει μια γενική αλλαγή προς το καλύτερο και την υγιεινή διατροφή μέσα στο ίδιο το σπίτι.

Κώδικας συμπεριφοράς

Εξαιρετικός είναι και ο οδηγός για τον «Κώδικα συμπεριφοράς», ένα θέμα στο οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος ο Ολυμπιακός, που δεν ενδιαφέρεται απλά να βγάλει έναν καλό ποδοσφαιριστή, αλλά θέλει να συνδυάζει το ήθος και την ευπρέπεια.

Με αποτέλεσμα να βγαίνει ουσιαστικά ένας καλύτερος άνθρωπος στην κοινωνία γενικότερα.

Ο σεβασμός στον αντίπαλο και το τίμιο παιχνίδι είναι όροι απαράβατοι για τις σχολές και τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και ουσιαστικά αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να ξεκινούν βασικά από το σπίτι και τους γονείς και στη συνέχεια να παίρνουν τη σκυτάλη οι «δεύτεροι γονείς» των παιδιών αθλητών, που φυσικά είναι οι προπονητές τους.