Η φράση που φανερώνει την προσμονή, την ελπίδα και την αναζήτηση του «θαύματος» σε ένα ποδοσφαιρικό ματς είναι ίδια σε κάθε γωνιά της οικουμένης. Μία γλώσσα, καμία παραλλαγή, το ίδιο νόημα για όλο τον κόσμο. «Η μπάλα είναι στρογγυλή κι όλα μπορούν να συμβούν». Με δυο λέξεις, ποδοσφαιρικό θεώρημα.

Εκεί προσπαθήσαμε κι εμείς να χτίσουμε θεμέλια ανατροπής χθες το βράδυ στο Φάληρο, αλλά η μπάλα δεν κάνει πάντα «κόλπα». Μείναμε απλώς με το όνειρο.

Η ισοπαλία της εθνικής ομάδας στη ρεβάνς με την Κροατία (0-0) αφήνει εκτός Μουντιάλ την Ελλάδα και οι Κροάτες είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν το καλοκαίρι στη Ρωσία. Η ήττα μας με 4-1 στο πρώτο ματς στο Ζάγκρεμπ ήταν καταστροφική. Μη γελιόμαστε, εκεί κρίθηκαν όλα. Εκεί όπου τα πολλά λάθη του Σκίμπε και αρκετών παικτών επέτρεψαν στην Κροατία να δημιουργήσει σκορ πρόκρισης. Το πρόβλημα όμως για την Εθνική μας είναι πως ακόμα και χθες, ο γερμανός προπονητής είχε ένα δύσκολο βράδυ με αρκετά λάθη.

Οι αλλαγές του Σκίμπε

Ο Σκίμπε αποφάσισε να αλλάξει πολλά σε σύγκριση με τις επιλογές που έκανε πριν από λίγες ημέρες στο Ζάγκρεμπ. Και ήταν αλλαγές που αφορούσαν πρόσωπα (έξι τον αριθμό) αλλά και τη διάταξη της ομάδας μας (4-3-3). Πολύ απλά ήταν μια παραδοχή από πλευράς ομοσπονδιακού τεχνικού των δικών του (μεγάλων ευθυνών) για το ναυάγιο στο Μάξιμιρ.

Υπήρχαν βέβαια και επιλογές που ξάφνιασαν, όπως η απουσία του Φορτούνη, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι ο γερμανός τεχνικός θα κρατούσε στον πάγκο τον πιο δημιουργικό μέσο της Εθνικής. Πήρε αχρείαστο ρίσκο και δεν του βγήκε.

Η Εθνική μας μπήκε στο παιχνίδι με τη διάθεση της ομάδας που δεν είχε τίποτε να χάσει, αλλά χωρίς δημιουργία δεν μπορούσε να κερδίσει και πολλά. Η απουσία του Φορτούνη ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και η «έμπνευση» του Σκίμπε χαρακτηρίζεται (επιεικώς) ατυχής. Ο διεθνής άσος έχει δείξει το τελευταίο διάστημα πως ακόμα και με τις στατικές φάσεις μπορούσε να βοηθήσει την Εθνική να βρει το γκολ. Εγινε στην Κύπρο (με κεφαλιά του Τζιόλη) αλλά και πριν από λίγες ημέρες επί κροατικού εδάφους με την κεφαλιά του Παπασταθόπουλου. Κι όμως ο προπονητής της Εθνικής κράτησε τον Φορτούνη στον πάγκο για να πετύχει τι; Μάλλον και ο ίδιος δεν πρέπει να κατάλαβε. Το σίγουρο πάντως είναι ότι έκανε ένα ακόμα «δώρο» στους Κροάτες. Η ομάδα μας δεν είχε δημιουργία, ούτε από τα δύο άκρα ούτε από τον άξονα και δεν μπόρεσε να απειλήσει τους φιλοξενουμένους. Το ματς εξελίχθηκε με τέτοιον τρόπο που όλοι καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα. Η Κροατία πήρε εύκολα την ισοπαλία και ακόμα ευκολότερα το εισιτήριο για το Μουντιάλ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν τη μεγάλη φάση στο ματς με το δοκάρι του Πέρισιτς στο 43′, αυτοί ήταν που έλεγξαν τον ρυθμό. Εκαναν τη δουλειά τους και θα ταξιδέψουν στη Ρωσία. «Καθάρισαν την μπουγάδα» στο γήπεδό τους και εδώ έγινε απλώς το… αυτονόητο. Τέτοια σκορ δεν ανατρέπονται κάθε μέρα.

Εμείς κοιτάμε πλέον μπροστά και καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας μας.

Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Ρέτσος, Τζιόλης, Ταχτσίδης, Ζέκα, Μπακασέτας (58′ Γιαννιώτας), Χριστοδουλόπουλος (58′ Φορτούνης), Μήτρογλου (78′ Πέλκας).

Κροατία: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς, Μόντριτς (91′ Μίτροβιτς), Ράκιτιτς, Κάλινιτς (77′ Κράμαριτς), Μπρόζοβιτς, Πέρισιτς (86′ Ρέμπιτς), Μάντζουκιτς.