Μπορεί τα λιοντάρια του Ατλαντα να έχουν εξαφανιστεί από την άγρια φύση εδώ και έναν αιώνα, τα ποδοσφαιρικά Λιοντάρια του Ατλαντα ωστόσο είναι εδώ και φωνάζουν δυνατά «παρών».

Οι δρόμοι και οι πλατείες των μεγάλων πόλεων του Μαρόκου πλημμύρισαν το Σάββατο το βράδυ από πολίτες της χώρας κάθε ηλικίας για να πανηγυρίσουν την επιστροφή των Λιονταριών του Ατλαντα σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ύστερα από είκοσι χρόνια.

Στο θρυλικό Gran Café de Paris, ένα από τα παλαιότερα στέκια στο κέντρο της Ταγγέρης, κοντά στο γαλλικό προξενείο, ο σερβιτόρος και οι αστυνομικοί που μόλις είχαν κατεβάσει τις τελευταίες ρουφηξιές από το τσάι τους είχαν γίνει ένα κουβάρι. «Νόμιζα πως δεν θα ξαναδώ τη χώρα μου σε Παγκόσμιο Κύπελλο», έλεγε ο σερβιτόρος. «Αυτή είναι η ώθηση που χρειαζόμασταν για να δείξουμε στον κόσμο πόσο έχει μεγαλώσει το μαροκινό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια».

Εντονοι πανηγυρισμοί σημειώθηκαν και στο κέντρο των Βρυξελλών, αλλά ακολούθησαν συγκρούσεις με τη βελγική αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 22 αστυνομικοί.

Η καθοριστική νίκη του Μαρόκου επετεύχθη στο Αμπιτζάν όπου νίκησαν τη γηπεδούχο και επίσης διεκδικήτρια της πρόκρισης Ακτή του Ελεφαντοστού με 2-0.

Η δίψα των Μαροκινών να αγωνιστούν στο Μουντιάλ ήταν τέτοια ώστε σχημάτισαν ουρές δεκάδων μέτρων έξω από το υπουργείο Υγείας της χώρας προκειμένου να εμβολιαστούν για τον κίτρινο πυρετό και τη μηνιγγίτιδα και να ακολουθήσουν τα Λιοντάρια του Ατλαντα στο Αμπιτζάν. Υπολογίζεται πως 3.500 Μαροκινοί έκαναν το ταξίδι!

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη επιτυχία του Μαρόκου είναι ο γάλλος προπονητής Ερβέ Ρενάρ.

Αποτυχημένος ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής στη χώρα του, ο 49χρονος έχει καταφέρει να κατακτήσει τη Μαύρη Ηπειρο από τα πόστα αρκετών εθνικών ομάδων. Αρχικά της Ζάμπια, την οποία οδήγησε για πρώτη φορά στα τελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής το 2010 και δύο χρόνια αργότερα στην κατάκτηση του τροπαίου με αντίπαλο την Ακτή του Ελεφαντοστού. Με την τελευταία κατέκτησε επίσης το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2015. Οι Ελέφαντες βρέθηκαν ξανά στον δρόμο του, ως τελευταίο εμπόδιο της νέας του ομάδας του Μαρόκου προς τα τελικά του Μουντιάλ.

Ερωτηθείς για το ποια ομάδα θα ήθελε αντίπαλο στο Μουντιάλ, ο Ρενάρ είπε: «Προσωπικά θα ήθελα να αντιμετωπίσω τη Γαλλία. Γαλλία εναντίον Μαρόκου στο Μουντιάλ; Θα μου άρεσε πολύ». Προφανείς οι λόγοι που κάνουν τον Ρενάρ να θέλει τόσο πολύ αντιπάλους τους συμπατριώτες του.

Ταυτόχρονα με το Μαρόκο, στα τελικά προκρίθηκε και η Τυνησία για πέμπτη φορά στην ιστορία της, όσες και το Μαρόκο και για πρώτη από το 2006. Οι Αετοί της Καρθαγένης έμειναν στο 0-0 με τη Λιβύη, αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρκετό για να προκριθούν έναντι της Δημοκρατίας του Κονγκό που νίκησε τη Γουινέα 3-1, με δύο γκολ στις καθυστερήσεις.

Την Παρασκευή η Σενεγάλη είχε ανοίξει τον χορό των προκρίσεων νικώντας τη Νότια Αφρική με 2-0. Πρόκειται για επανάληψη του αγώνα του Νοεμβρίου του 2016, όταν η Νότια Αφρική είχε νικήσει με 2-1. Η FIFA διέταξε την επανάληψή του καθώς ο διαιτητής του πρώτου αγώνα Τζόζεφ Ονταρτέι Λάμπτι τιμωρήθηκε με την κατηγορία της χειραγώγησης αγώνων.

Ετσι, οι εκπρόσωποι της Αφρικής στο 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι οι Νιγηρία, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Τυνησία και Μαρόκο.