Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου σταδίου Λουζνίκι της Μόσχας με τη διεξαγωγή της αναμέτρησης Ρωσία – Αργεντινή (0-1) αποδείχτηκαν ένα δυνατό τεστ για τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να εφαρμοστούν στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η αιματηρή επίθεση του Ουζμπέκου με το ρωσικό διαβατήριο Ακμπαρζόν Τζαλίλοβ τον περασμένο Απρίλιο στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης οδήγησε τους υπευθύνους για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στην αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας της ρωσικής ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Μαρκίν ανακοίνωσε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τον κίνδυνο επιθέσεων, τα οποία έγιναν αντιληπτά στο παιχνίδι της Ρωσίας με την Αργεντινή.

Μέτρα αεροδρομίου

Οι άνδρες της ασφάλειας φορώντας μαύρες στολές και αλεξίσφαιρα γιλέκα δημιούργησαν πολλά δαχτυλίδια ασφάλειας γύρω από το Λουζνίκι. Για τον έλεγχο των φιλάθλων χρησιμοποιήθηκαν σκάνερ και ανιχνευτές μετάλλων, σε μια διαδικασία που έμοιαζε περισσότερο με την αντίστοιχη που ακολουθείται στα αεροδρόμια.

Οσον αφορά τους ταραξίες των γηπέδων και την αποφυγή συγκρούσεων, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε πρόσφατα νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση των διοικητικών ευθυνών σε περίπτωση ανυπακοής στη διάρκεια αθλητικών γεγονότων.

Ειδικότερα, για τους ταραξίες τα πρόστιμα αυξήθηκαν κατά 50% φτάνοντας τα 50.000 ρούβλια (περίπου 720 ευρώ) και η περίοδος της κράτησής τους αυξήθηκε στις 15 ημέρες. Στην περίπτωση των ξένων φιλάθλων προβλέπεται άμεση απέλαση. Το θέμα της ασφάλειας βρίσκεται πάντοτε ψηλά στην ατζέντα όλων των χωρών που διοργανώνουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Οι Ρώσοι ωστόσο δείχνουν να υπερβάλλουν.

Νωρίτερα τα πανεπιστήμια

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα συντομεύσει το ακαδημαϊκό έτος για αρκετά πανεπιστήμια στις πόλεις που θα φιλοξενήσουν αγώνες του Μουντιάλ προκειμένου να μετατραπούν σε κοιτώνες για τους αστυνομικούς.

Οπως ήταν φυσικό, η απόφαση προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Στο πλαίσιο της ασφάλειας του Μουντιάλ, έχουν κατατεθεί διάφορες προτάσεις, πολλές από τις οποίες έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις λόγω της… καινοτομίας τους.

Οπως αυτή του δημάρχου του Καλίνινγκραντ Αλεξάντερ Γιάροσουκ που συμβουλεύει τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να πάνε στην εξοχή στη διάρκεια των αγώνων του Μουντιάλ που θα φιλοξενηθούν εκεί. Προτρέπει επίσης όσους θα μείνουν τελικά στο Καλίνινγκραντ να είναι ευγενικοί με τους ξένους και να μην τους… χτυπούν.

Υπάρχει και η πρόταση του πρώην πρωταθλητή πυγμαχίας Βλαντίμιρ Νόσοβ, ο οποίος θέλει να δημιουργήσει τουρνουά μπόξινγκ, στο οποίο θα συμμετέχουν οι φίλαθλοι κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ για να εκτονώνονται και να αποφεύγονται οι μεταξύ τους συγκρούσεις!