Η Ελβετία γιόρτασε την τέταρτη συνεχόμενη πρόκρισή της σε τελική φάση Μουντιάλ με το 0-0 στη Βασιλεία κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ωστόσο, αν ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς θελήσει να σταθεί ιδιαίτερα σε κάποιον ποδοσφαιριστή, σίγουρα θα πρέπει να αγκαλιάσει τον Ρικάρντο Ροντρίγκες. Ο 25χρονος αμυντικός, που είναι κάτοικος Μιλάνου από τον περασμένο Ιούλιο καθώς μεταγράφηκε από τη Βόλφσμπουργκ στη Μίλαν, σκόραρε με πέναλτι στο πρώτο ματς στο Μπέλφαστ (1-0), ενώ στις καθυστερήσεις του χθεσινού αγώνα απομάκρυνε την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή σε κεφαλιά του Εβανς.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με όλα αυτά που πετύχαμε, όχι μόνο σε αυτό το ματς, αλλά σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών. Θα πάμε στην τελική φάση και θα παλέψουμε να προχωρήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο» είπε ο Πέτκοβιτς.

Ο Μάικλ Ο’ Νιλ χαρακτήρισε «σκληρό» τον τρόπο που αποκλείστηκε η Βόρεια Ιρλανδία. «Αγωνιστήκαμε με θάρρος και παλέψαμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» είπε.

Η Ιρλανδία, πάντως, μπορεί να ελπίζει σε πρόκριση, καθώς πήρε 0-0 προχθές στην Κοπεγχάγη από τη Δανία. Η ομάδα του Μάρτιν Ο’ Νιλ θέλει μόνο νίκη αύριο στο Δουβλίνο για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τη Ρωσία. «Μία ισοπαλία εκτός έδρας πάντα χαρακτηρίζεται θετικό αποτέλεσμα. Δείχνει πως η πρόκριση είναι πιο κοντά απ’ ό,τι πριν από το ματς. Θα ήταν όμως ακόμα καλύτερα αν είχαμε σκοράρει στην Κοπεγχάγη» είπε ο ιρλανδός μέσος Χάρι Αρτερ.

Τα λεφτά κάνουν τη διαφορά

Στο μεταξύ, οι χώρες που μπορούν να διαθέσουν χρήματα βλέπουν και πιο καθαρά τη συμμετοχή τους στο Μουντιάλ. Η Αυστραλία πήρε 0-0 στο πρώτο ματς των διηπειρωτικών μπαράζ στην Ονδούρα και πλέον περιμένει την αντίπαλό της την Τετάρτη στο Σίδνεϊ. Οι Αυστραλοί έχουν έναν επιπλέον λόγο να αισιοδοξούν για την πρόκριση. Το ταξίδι τους έγινε με απευθείας πτήση τσάρτερ, η οποία κόστισε 770.000 δολάρια και φυσικά οι ποδοσφαιριστές είχαν στο αεροσκάφος όλες τις ανέσεις. Υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος για θεραπεία των παικτών, αλλά και εργασίας για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Αγγελο Ποστέκογλου και τους συνεργάτες του. Αντίθετα, η αποστολή της Ονδούρας θα ταξιδέψει με τις κανονικές πτήσεις μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών, θα χρειαστεί σχεδόν ένα 24ωρο και θα φτάσει στο Σίδνεϊ μία ημέρα αργότερα από τους Αυστραλούς. Ετσι θα έχει στη διάθεσή της 60 ώρες για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να προετοιμαστεί για το αποφασιστικό παιχνίδι.

Ανοιχτοί είναι οι λογαριασμοί και για Νέα Ζηλανδία και Περού, καθώς το πρώτο παιχνίδι στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον έληξε 0-0. Η ρεβάνς στη Λίμα θα είναι δύσκολη, καθώς στο Περού θέλουν να επιστρέψουν σε τελική φάση Μουντιάλ ύστερα από 25 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν το 1982.