Ηταν ο σεισμός με τα περισσότερο θύματα στο Ιράν εδώ και μια δεκαετία, με εκατόμβες νεκρών, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς και κανείς δεν ξέρει ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 6.500. Αργά χθες το βράδυ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών έφθανε τους 430. Ο σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ και, σύμφωνα με τους ειδικούς, είχε σχετικά μικρό εστιακό βάθος, στα 23 χλμ.

Εγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση με τα περισσότερα θύματα να προέρχονται από την επαρχία Κερμανσάχ, μόλις 15 χιλιόμετρα από τα ιρακινά σύνορα. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους, με εκατοντάδες άτομα να βρίσκονται εγκλωβισμένα στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο σεισμός σχεδόν ισοπέδωσε ορισμένα χωριά, όπου τα σπίτια δεν είχαν κατασκευασθεί από ανθεκτικά υλικά. Το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε και πολλές κατολισθήσεις που εμποδίζουν τις προσπάθειες των διασωστών. Οι Αρχές υπολογίζουν ότι περισσότερα από 70.000 άτομα χρειάζονται επειγόντως καταφύγιο.

Με τον χειμώνα να έχει ξεκινήσει, η κατάσταση είναι απελπιστική στις περιοχές που χτυπήθηκαν. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σκηνές κατεστραμμένων κτιρίων, αυτοκινήτων να έχουν θαφτεί κάτω από μπάζα και πληγωμένων ανθρώπων τυλιγμένων σε κουβέρτες. «Χρειαζόμαστε καταφύγιο», φώναζε ένας ηλικιωμένος στο Σαρπόλ-ε Ζαχάμπ, την περιοχή που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, με πληθυσμό 85.000 ατόμων. «Πού είναι η βοήθεια;» αναρωτήθηκε καθώς εκείνος και η οικογένειά του έψαχναν ένα μέρος να περάσουν το κρύο βράδυ.

Οι Αρχές μοίρασαν νερό στον κόσμο, ενώ μπουλντόζες προσπαθούσαν να καθαρίσουν τους δρόμους. Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συχνοί και ισχυροί μετασεισμοί καθυστερούν την προσπάθεια να στηθούν τέντες για τους άστεγους, αλλά η ηλεκτροδότηση επέστρεψε σε κάποιες από τις πληγείσες περιοχές. Ο Φαρχάντ Τατζάρι, ο τοπικός βουλευτής, δήλωσε ότι έχασε 15 άτομα από την οικογένειά του και ότι το μοναδικό νοσοκομείο στο Σαρπόλ-ε Ζαχάμπ κατέρρευσε και οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς εγκλωβίστηκαν στα ερείπια. Ετσι οι γιατροί δεν μπορούσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους και πολλά συνεργεία διασωστών έπρεπε να σπεύσουν στην περιοχή.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι άλλα 6 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ και περίπου 80 τραυματίσθηκαν, ενώ στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ σκοτώθηκαν 7 άτομα και 330 τραυματίσθηκαν. Το τοπικό νοσοκομείο υπέστη πολλές ζημιές ενώ διακόπηκε η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και έτσι οι εκατοντάδες τραυματίες έπρεπε να μεταφερθούν σε μεγάλη απόσταση για να λάβουν περίθαλψη.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τη Βαγδάτη. Πολλοί κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας, συνηθισμένοι στις εκρήξεις βομβών, στην αρχή νόμιζαν ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, μέχρι να καταλάβουν ότι ήταν σεισμός και να βγουν ουρλιάζοντας από τα σπίτια τους. Παρόμοιες σκηνές εξελίχθηκαν και στο Ιρμκπίλ, την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν και σε πόλεις του Βόρειου Ιράκ. Επίσης καταγράφηκε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός έως τις ακτές του Ισραήλ στη Μεσόγειο. Οι σιίτες προσκυνητές στην ιρακινή πόλη της Καρμπάλα ανέβασαν στα social media φωτογραφίες που δείχνουν όλους τους κατοίκους να έχουν βγει στον δρόμο μετά τις δονήσεις.

31.000 νεκροί το 2004

Στο Ιράν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, τα οποία συχνά προκαλούν μεγάλους σεισμούς. Στις 26 Δεκεμβρίου 2004 σεισμός 6,6 βαθμών κατέστρεψε την ιστορική πόλη του Μπαμ, 1.000 χιλιόμετρα νοτίως της Τεχεράνης και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 31.000 άνθρωποι.