Ο πρωθυπουργός που είχε χάσει τη φωνή του μετά την αιφνιδιαστική παραίτησή του από το Ριάντ, πριν από δέκα ημέρες, έσπασε επιτέλους τη σιωπή του. Η απόφασή του, την οποία είχε αποδώσει στο Ιράν, το κόκκινο πανί για τη Σαουδική Αραβία, έγινε η αιτία για να εκτοξευθεί στα ύψη η ένταση στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας πάντως ο ίδιος στο Future ΤV, λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο που ανήκει στο κόμμα του, ο πρώην πλέον πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι διέψευσε ότι αυτοί που τον εξανάγκασαν σε παραίτηση ήταν οι οικοδεσπότες του στη Σαουδική Αραβία και διαβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει «σύντομα» στη Βηρυτό. Και πού οφειλόταν η απουσία του; Στον κίνδυνο, είπε, που αντιμετώπιζε η ζωή του.
Τίποτε απ’ όσα ισχυρίστηκε ο Χαρίρι δεν έπεισε ακριβώς τους παρατηρητές. Αυτό που διέκριναν αντίθετα στον ηγέτη της σουνιτικής κοινότητας του Λιβάνου ήταν μια προσπάθεια να ρίξει απλώς τους τόνους: ήταν λιγότερο οξύς απέναντι στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου που έχει στενές επαφές με την Τεχεράνη, σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβασή του, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε και να ανακαλέσει την απόφασή του. «Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης» δηλώνει στη «Μοντ» ο Καρίμ Εμίλ Μπιτάρ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Σεν Ζοζέφ της Βηρυτού.
Η αποκλιμάκωση δεν είναι ξένη προς έναν πολιτικό που φημίζεται για τη συναινετική του φύση. Η συνέντευξή του μεταδόθηκε απευθείας, ενώ τα υπόλοιπα πέντε τηλεοπτικά δίκτυα αρνήθηκαν να μεταδώσουν την εκπομπή ακολουθώντας τη σχετική συμβουλή του προέδρου Μισέλ Αούντ. Ο δημοσιογράφος που την πήρε ήταν η δημοφιλής παρουσιάστρια πολιτικών τοκ σόου Πάουλα Γιακουμπιάν και πραγματοποιήθηκε στη βίλα που ο Χαρίρι, πολίτης και της Σαουδικής Αραβίας, διαθέτει στο Ριάντ. «Είμαι ελεύθερος εδώ. Εάν θελήσω να φύγω αύριο, θα φύγω» επέμενε. Τοποθέτησε ακόμη την επιστροφή του στη Βηρυτό σε «δύο με τρεις ημέρες», οπότε και θα εκκινήσει τις απαραίτητες συνταγματικές διαδικασίες σχετικά με την παραίτησή του.
Ο λόγος για τον οποίο υπέβαλε αυτήν την παραίτηση, την οποία συνέταξε ο ίδιος γραπτώς, ήταν για να προκαλέσει ένα «θετικό σοκ». Αρνήθηκε δε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση η ενέργειά του με την επιχείρηση κατά της διαφθοράς που εξαπέλυσε την ίδια ημέρα στο Ριάντ ο νέος ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν. Ούτε αυτός ο ισχυρισμός πείθει πολλούς στον Λίβανο, αλλά και μεταξύ των ξένων παρατηρητών, για τους οποίους ο Σαλμάν άσκησε με αυτόν τον τρόπο πίεση στον Χαρίρι, ιδιοκτήτη στη Σαουδική Αραβία της κατασκευαστικής εταιρείας Saudi Oger. «Πρόκειται απλώς για σύμπτωση» επέμενε ο Χαρίρι. Και η σχέση του με τον Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν; «Είναι αδελφός».
«Το Ιράν δεν αναμειγνύεται στις υποθέσεις του Λιβάνου»
Διαβεβαιώσεις ότι δεν παρεμβαίνει στην κρίση στον Λίβανο έδωσε χθες η Τεχεράνη, που πάντως δεν άφησε ασχολίαστη τη συνέντευξη του παραιτηθέντος πρωθυπουργού της χώρας. «Τα σχόλια του Χαρίρι χθες έδωσαν μια ελπίδα για πιθανή επιστροφή του στον Λίβανο… Το Ιράν δεν αναμειγνύεται στις υποθέσεις του Λιβάνου» δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση του Χαρίρι εάν δεν την υποβάλει ο ίδιος στον Λίβανο. Σημείωσε ακόμη ότι η εκστρατεία που πραγματοποιεί η Βηρυτός για να εξασφαλίσει την επιστροφή του Χαρίρι έχει αποφέρει «θετικά αποτελέσματα».
Στα social media
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί εμφανίζονταν βέβαιοι ότι ο Σαάντ Χαρίρι είχε δεχθεί οδηγίες από τους σαουδάραβες οικοδεσπότες του σχετικά με όσα είπε στη συνέντευξη.