Τη Βαρκελώνη επισκέφθηκε χθες ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης και αφότου η περιφέρεια της Καταλωνίας τέθηκε υπό τον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης. Ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας που κατήργησε την αυτονομία περιοχής εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος μίλησε σε συγκέντρωση του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος ενόψει των τοπικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Δεκεμβρίου και θεωρούνται ως de facto δημοψήφισμα για το μέλλον της Καταλωνίας όσον αφορά την ανεξαρτησία της ή όχι. «Να ανακτήσουμε την Καταλωνία της δημοκρατίας και της ελευθερίας», είπε καλώντας την «σιωπηρή πλειοψηφία» να προσέλθει μαζικά στις κάλπες. Επίσης ζήτησε από τις επιχειρήσεις να μην εγκαταλείψουν την Καταλωνία (ήδη έχουν μεταφέρει τα κεντρικά τους γραφεία σε άλλα μέρη της Ισπανίας 2.400 εταιρίες) και κάλεσε τους Ισπανούς να μην μποϊκοτάρουν τα καταλανικά προϊόντα.

Η επίσκεψη του Μαριάνο Ραχόι ήταν σαν απάντηση στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το Σάββατο εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της καταλανικής ανεξαρτησίας, στο κέντρο της Βαρκελώνης, ζητώντας την αποφυλάκιση των μελών της πρώην κυβέρνησης και των ηγετών των δύο κυριότερων αποσχιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στη φυλακή για τον ρόλο που έπαιξαν στη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρωμένοι έφθασαν τους 750.000 ενώ οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Φορώντας κίτρινες κορδέλες στο πέτο τους που συμβολίζει την υποστήριξη, οι πολίτες γέμισαν κατά μήκος την Avenida Marina που συνδέει την παραλία της Βαρκελώνης με την Sagrada Familia, το σύμβολο της πόλης, ενώ συγγενείς των φυλακισμένων κρατώντας φωτογραφίες τους έκαναν ομιλίες – βασικό σύνθημα ήταν «Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους». Την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την ανεξαρτησία ενισχύεται και τα κόμματα που την υποστηρίζουν θα έρθουν πρώτα στις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, χωρίς όμως να αποκτήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, η συγκέντρωση του Σαββάτου αποτέλεσε ένα τεστ, καθώς όλα δείχνουν πως η μάχη θα είναι σκληρή. Και βέβαια υπάρχει ένα μεγάλο για τον πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν που βρίσκεται μαζί με 4 πρώην υπουργούς στο Βέλγιο. Η βελγική Δικαιοσύνη τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους και το ένταλμα για την έκδοσή του στην Ισπανία θα εξετασθεί μετά τις εκλογές στην Καταλωνία. Την ώρα της μεγάλης συγκέντρωσης στη Βαρκελώνη, ο Πουιτζντεμόν έγραψε στο twitter: «Το φως σας φθάνει στις Βρυξέλλες και φωτίζει το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους την πρόεδρο του καταλανικού Κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και άλλους τέσσερις βουλευτές που συμμετείχαν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας επιβλέποντας την κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Η Φορκαντέλ βγήκε από τη φυλακή την Παρασκευή, έχοντας συμφωνήσει να αποκηρύξει οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα που στρέφεται εναντίον του ισπανικού Συντάγματος, κάτι το οποίο, στην ουσία, την εμποδίζει να πάρει μέρος στην εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας για τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αυτοί  οι όροι απειλούν να υπονομεύσουν το κίνημα της ανεξαρτησίας καθώς έχουν αρχίσει και δημιουργούνται προβλήματα στο εσωτερικό του. Το κόμμα του Πουιτζντεμόν PDeCat δεν μπόρεσε να συμφωνήσει να κατέβει από κοινού στις εκλογές με το ERC, το οποίο ανακοίνωσε χθες ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του και πρώην αντιπρόεδρος της Καταλωνίας Οριόλ Χουνκέρας θα είναι υποψήφιος για τις εκλογές του Δεκεμβρίου και θα πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή.