Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταγγελλόμενων εξωδικαστικών εκτελέσεων στις Φιλιππίνες δεν συζητήθηκε τελικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε. Στο τραπέζι των μεταξύ τους συζητήσεων ωστόσο βρέθηκαν θέματα όπωςη καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους,

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς,πέραν από μια περιληπτική συζήτηση γύρω από ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οιδύο πρόεδροισυζήτησαν για τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ζητήματα εμπορίου, αλλά και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στην Μανίλα.

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητήθηκαν περιληπτικά στο πλαίσιο του πολέμου των Φιλιππίνων κατά των ναρκωτικών,” δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος,χαρακτήρισε ως ‘τέλεια” την σχέση του με τον Ντουτέρτε.

Από την μεριά του, ο Χάρι Ροκ, εκπρόσωπος του προέδρου των Φιλιππίνων, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε.εξήγησε εκτενώς την πολιτική του κατά των ναρκωτικών στον Ντ.Τραμπ, ο οποίος «φάνηκε να εκτιμά τις προσπάθειές του». Ο Ροκ χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Τράμπ και Ντουτέρτε «ζεστή, φιλική και ειλικρινή», ενώ πρόσθεσε ότι μοιράζονται την ίδια άποψη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι ήταν πάντα φίλος της κυβέρνησης Ντουτέρτε, αντίθετα με τον προκάτοχό του», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Τραμπ εξήρε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Ντουτέρτε στη Μανίλα, στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν χαλαροί και έκαναν αστεία.

Ωστόσο μετά τη συνάντησή τους απέφυγαν να κάνουν πολλές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ αγνόησαν κυρίως τις ερωτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προτού σχολιάσει θετικά τη διοργάνωση της συνόδου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και σχολιάσει τον καιρό: «Στις Φιλιππίνες ο καιρός πάντα τελικά βελτιώνεται».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο 71χρονος Αμερικανός πρόεδρος, που ολοκληρώνει στις Φιλιππίνες την ασιατική του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας πέρασε από πέντε χώρες, παράμεινε σιωπηλός.

Οι σχέσεις μεταξύ Μανίλας και Ουάσινγκτον, δύο συμμάχων στο θέμα της ασφάλειας, έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις μετά την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία το 2016.

Υπενθυμίζουμε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφθασε την Κυριακή στη Μανίλα, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια συνάντηση ηγετών χωρών της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Για την συνάντηση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε πιέσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να υιοθετήσει μία σκληρή γραμμή έναντι του Ντουτέρτε για τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγεται στις Φιλιππίνες, με συνέπεια τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα έλεγε στον Τραμπ “απολύεσαι” στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος έθετε θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες.