Περισσότεροι από 400 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ στέλνουν αυτή την εβδομάδα επιστολή στο αμερικανικό Κογκρέσο ζητώντας από τους γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών να μη μειωθούν οι φόροι τους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post».

Οι πλούσιοι Αμερικανοί, στους οποίους περιλαμβάνονται επικεφαλής εταιρειών, γιατροί, δικηγόροι και επιχειρηματίες, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος με τη μείωση της φορολογίας στις πιο ευκατάστατες οικογένειες. Στην επιστολή καλούν το Κογκρέσο να μην περάσει αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία που θα αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες στην οικονομία και θα διογκώνει το χρέος, αναφέρει η εφημερίδα. Αντί να γίνουν μειώσεις στη φορολογία για τους πλουσίους στην επιστολή ζητείται να αυξηθούν οι φόροι για τα υψηλότερα εισοδήματα. Οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να περάσουν αλλαγές στη νομοθεσία που θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 1,5 τρισ. δολάρια για να πραγματοποιηθούν μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και ιδιωτών.

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ. Στην επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο επιχειρηματίας Στίβεν Ροκφέλερ, η σχεδιάστρια μόδας Εϊλίν Φίσερ και πολλοί άλλοι που τα ονόματά τους δεν είναι αναγνωρίσιμα από το ευρύ κοινό αλλά ανήκουν στο 5% όσων κερδίζουν σήμερα τα περισσότερα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για άτομα με περιουσία 1,5 εκατ. δολάρια και πάνω ή για άτομα που κερδίζουν πάνω από 250.000 δολάρια ετησίως.

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία που επιδιώκεται να περάσει δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, οι περικοπές για τους πλουσίους είναι αρκετά μεγάλες. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται για να πέσουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία και να αυξηθούν οι επενδύσεις με την προοπτική να φέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η επιστολή συντάχθηκε από ομάδα φιλελευθέρων με την ονομασία Responsible Wealth. Οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες κατοικούν στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και τη Μασαχουσέτη, πολιτείες που είχαν ταχθεί κατά πλειοψηφία για την προεδρία των ΗΠΑ υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, όπως σημειώνουν το CNBC και η «Washington Post».