Καμία επιστροφή δεν θα έχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με καθαρή σύνταξη 700 ευρώ και κάτω από το πακέτο των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών υπέρ ΕΟΠΠΥ.
Συνολικά θα διατεθούν 315 εκατ. ευρώ για επιστροφή παρακράτησης εισφορών υγείας των συνταξιούχων. Η επιστροφή θα γίνει την ημέρα καταβολής των συντάξεων του Δεκεμβρίου. Oι επιστροφές θα αφορούν περίπου 1.100.000 συνταξιούχους θα αφορούν το διάστημα από 1/1/2012 έως και 30/6/2016 και θα γίνουν έως εξής:
-Για καθαρές συντάξεις έως 700 ευρώ δεν θα γίνουν επιστροφές γιατί δεν υπήρχαν μνημονικές κρατήσεις σε αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων.
-Από καθαρές συντάξεις 700 έως 900 ευρώ η επιστροφή θα είναι της τάξης των 100-150 ευρω.
-Συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα έχει επιστροφή περίπου 240 ευρώ
-Για σύνταξη περί τα 1.200 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 370 ευρώ
-Για σύνταξη περί τα 1.300 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 450 ευρώ
Από τα στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η σύνταξη τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσό της επιστροφής με ευνοημένους τους συνταξιούχους των ΔΕΚΟ, τραπεζών, των πανεπιστημιακών και των δικαστών.
‘
’’Από τις τελευταίες παλινδρομήσεις διαφαίνεται ότι επιχειρείται σκόπιμα χρονική παρέκκλιση με στόχο την παραγραφή χρονικών διαστημάτων διεκδίκησης των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών’’ τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος και ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Χρονόπουλος. Για αυτόν τον λόγο το ΕΝΔΙΣΥ ζητά οι συνταξιούχοι να καταθέτουν αιτήσεις με υπολογισμένα τα ποσά προς τον ΕΦΚΑ κάτι που διασφαλίζει ότι το διάστημα δεν θα παραγραφεί.Επίσης το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά πολιτική δέσμευση περί μη παραγραφής χρονικών διαστημάτων.
Το όλο θέμα ανακίνησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Επισημαίνεται ότι τα ποσά που θα επιστραφούν αντιστοιχούν στην διαφορά της εισφοράς υγείας (αρχικά 4% και ακολούθως 6%), αν αυτή υπολογιζόταν στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης και όχι στο μικτό. Πρόκειται για ποσά που είχαν παρακρατήσει για 4,5 χρόνια (από 1/1/2012, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα πρώτα μνημονικά ψαλίδια των νόμων του 2011) από τις κύριες συντάξεις δικαιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επειδή η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπολογιζόταν στο ακαθάριστο, αρχικό μικτό ποσό και όχι στο καταβαλλόμενο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα μετά τις περικοπές των μνημονικών νόμων του 2011 και του 2012, να προκύπτουν υψηλές κρατήσεις για μια σειρά συνταξιούχων, ιδιαίτερα για όσους είχαν μεγάλες περικοπές, την στιγμή που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξής τους είχε σημαντικά μειωθεί. Η διαδικασία αυτή πήρε τέλος με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387 / 2016) – κι αφού είχε προηγηθεί η αύξηση της ποσοστιαίας εισφοράς στο 6% από 4% – στον οποίο προβλέφθηκε ρητά πως από 1/7/2016 η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθενείας των συνταξιούχων υπολογίζεται επί του καταβαλλόμενου ποσού.
Πάντως τα ποσά που θα επιστραφούν αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των άγριων περικοπών στους συνταξιούχους οι οποίοι έχασαν λόγω των συνολικών μνημονικών περικοπών έως και το 70% των εισοδημάτων τους.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα 22 ‘ψαλίδια’ που επέβαλλε ο νόμος Κατρούγκαλου, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Τέλος τονίζεται ότι η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό και τις “ουρές” του φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ 1ο μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ 2ο μνημόνιο).