Η ερώτηση είναι για ενηλίκους: πώς θα σας φαινόταν μία φανταστική δίκη όπου παιδιά άνω των 10 ετών θα εκδίκαζαν την υπόθεση της Αντιγόνης για να αποφασίσουν εάν είναι αθώα ή ένοχη όταν παραβαίνει τον νόμο του Κρέοντα; Η απάντηση θα δοθεί σε μία από τις εκπαιδευτικές δράσεις της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες κατά την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, από τα πρώτα που απευθύνθηκαν σε μικρές (έως και νηπιακές) ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνονται βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, διαλέξεις για ενηλίκους και ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια που αξιοποιούν τον πνευματικό πλούτο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης, ερευνητικά σεμινάρια για φοιτητές και φιλολόγους και εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία που οδηγούν σε διαφορετικές αναγνώσεις του Αρχείου Καβάφη. Ξεχωρίζουν, παράλληλα, τα εξειδικευμένα προγράμματα για παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης των δωρεάν προγραμμάτων του για τη σεζόν 2017 – 2018 που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να κινείται με γνώμονα την παιδεία για όλους, όπως ανέφερε η διευθύντρια Πολιτισμού Αφροδίτη Παναγιωτάκου.
Οι χώροι της Ωνασείου Βιβλιοθήκης θα ανοίξουν στις αρχές Δεκεμβρίου για να φιλοξενήσουν διαδραστικές αφηγήσεις μυθικών ιστοριών (Ζωγραφηγήσεις). Εκεί παράλληλα θα λειτουργήσουν μαθήματα χαρακτικής (Χαράζω και τυπώνω το δικό μου πρωτόγραμμα), τυπογραφίας (Μικροί Γουτεμβέργιοι), βιβλιοδεσίας (Μικροί σταχωτές), σχεδίου (Σχεδιάζω το δικό μου λογότυπο) και αγιογραφίας (Η διάβαση από την εικόνα στο πρωτότυπο).
Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ. Η «Χάρτα του Ρήγα» αποκτά ψηφιακή υπόσταση χάρη στο «Βάλτε τα γυαλιά στη… Χάρτα του Ρήγα (Ι) και (ΙΙ)». Πρόκειται για δύο workshops αφήγησης εικονικής πραγματικότητας με κάσκα VR και δημιουργίας τρισδιάστατων στοιχείων επαυξημένης πραγματικότητας AR με αφορμή το έργο του Βελεστινλή. H αναφορά στον Ρήγα συνεχίζεται με ομιλίες για ενηλίκους σχετικά με την επικαιρότητα του οράματός του 220 χρόνια μετά τον θάνατό του. Αλλά και έμμεσα χάρη στον κύκλο διαλέξεων «Διαμάχες παιδείας και γλώσσας την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού». Ξεφεύγοντας από τον τομέα των γραμμάτων, τα παιδιά θα γνωρίσουν τη ζωή μέσα σ’ ένα διαστημόπλοιο (Ναύτες και κοσμοναύτες), θ’ ανακαλύψουν τη φιλοσοφική λίθο (Μικροί αλχημιστές) ενώ θα δένουν και θα λύνουν σχοινιά ή κόμπους μαζί με γρίφους (Μικροί ναύτες). Τέλος, δεν θα τους ξεφύγει ούτε η επικοινωνία στη θάλασσα (Μυστικοί κώδικες της θάλασσας).
Στο Αρχείο Καβάφη συνεχίζονται οι επιτυχημένοι κύκλοι Μαθημάτων Καβάφη για ενηλίκους καθώς και ο κύκλος Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη που ανανεώνεται με νέες θεματικές συναντήσεις με το κοινό. Το 2ο International Cavafy Summer School αναμένεται τον Ιούλιο του 2018 με θέμα «Καβάφης και αρχαιότητα», συγκεντρώνοντας ερευνητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές φιλολογίας μαζί με επιφανείς ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο για μια βδομάδα εντατικών σεμιναρίων στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Οι λιγότερο μυημένοι στον καβαφικό κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του αλεξανδρινού ποιητή μέσα από πέντε ανατρεπτικά εργαστήρια. Ετσι, θα προσεγγίσουν τους στίχους των ποιημάτων του μέσω γκράφιτι (Ενα ποίημα γίνεται graffiti), ηλεκτρονικής μουσικής (Οι στίχοι του Καβάφη σε ηλεκτρονικό ήχο) και δραματουργίας (Ο Καβάφης ως performance) σε συνεργασία με ειδικούς. Επίσης, για πέμπτη χρονιά, το Αρχείο θα μπει στη σχολική τάξη γυμνασίων και λυκείων στην Αθήνα ή την περιφέρεια, φέρνοντας σε επαφή τους εφήβους στα θρανία με τις δημιουργίες του Καβάφη στο πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο».
Στο τμήμα της Ειδικής Αγωγής οι δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζονται για πέμπτη χρονιά, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους με νοητικές αναπηρίες να αποδράσουν από τα στερεότυπα όλων ημών των υπολοίπων. Η αρχή θα γίνει με τα επιτυχημένα προγράμματα «Ελα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική» και «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» που απευθύνονται σε παιδιά κι εφήβους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή έχουν νοητική στέρηση, μαζί με τους γονείς τους. Επιπλέον, το «παρών» θα δώσουν σε ειδικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα μαζί με ιδρύματα και δομές φιλοξενίας εργαστήρια όπως τα «Ζωγραφήγηση», «Ομάδες τέχνης και φαντασίας» και «Η τέχνη της ανακύκλωσης».
INFO
To πλήρες πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων του Ιδρύματος Ωνάση μπορείτε να το δείτε στα ακόλουθα links: Εκπαιδευτικά προγράμματα Ωνασείου Βιβλιοθήκης http://bit.ly/2zCN6Ss
Εκπαιδευτικά προγράμματα Αρχείου Καβάφη http://bit.ly/2yCC2B6
Εκπαιδευτικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής http://bit.ly/2AHonu1