Οι επερχόμενες αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα ενδέχεται να ασκήσουν επιρροή και στον θεσμό της χορήγησης των αδειών σε κρατουμένους. Θεσμός που δοκιμάστηκε προ ημερών με τις αντιδράσεις –εντός κι εκτός Ελλάδας –που προκάλεσε η χορήγηση της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια και επιπλέον σε 25 χρόνια κάθειρξη.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η ψήφος του εισαγγελικού λειτουργού που μετέχει στο Συμβούλιο των Φυλακών, μαζί με τον διευθυντή του σωφρονιστικού καταστήματος και τον κοινωνικό λειτουργό, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μπορεί αν διαφωνεί να ασκήσει… βέτο, παγώνοντας τη χορήγηση άδειας σε οποιονδήποτε κρατούμενο.
Ομως στο προσχέδιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα, που προϋπήρχε της θύελλας που προκάλεσε η άδεια στον Κουφοντίνα, περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία η ψήφος ουσιαστικά εξισώνεται με αυτή των άλλων μελών του Συμβουλίου των Φυλακών.
Αν τελικά η διάταξη αυτή ψηφιστεί, σημαίνει πως μελλοντικά μόνο με τη μειοψηφία του εισαγγελέα δεν αναστέλλεται η άδεια, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ο εισαγγελικός λειτουργός αν θέλει μπορεί να ασκήσει προσφυγή και να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο, αλλά η αναστολή της άδειας γίνεται αυτοδικαίως από τον νόμο.
Ετοιμοι για τους συμβολαιογράφους
Η ανακοίνωση
Αναλυτικά, οι δύο υπουργοί εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αναφέρουν ότι:
«Μετά τη γνωστοποίηση τις προηγούμενες ημέρες από τον Σύλλογο Συμβολαιογράφων του γεγονότος ότι ματαιώθηκαν με βίαιο τρόπο πλειστηριασμοί, που αφορούσαν ακίνητα μεγάλης αξίας (ορισμένα απ’ αυτά υπερέβαιναν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ή βιομηχανικά ακίνητα), προστέθηκαν οι πληροφορίες του κυριακάτικου Τύπου αφενός μεν ότι πλειάδα ακινήτων τα οποία πρόκειται προσεχώς να εκπλειστηριαστούν ανήκουν σε μεγαλόσχημους επιχειρηματίες και γνωστούς οικονομικούς παράγοντες για υψηλά χρέη, αφετέρου δε ότι η αξία τους είναι για τον μέσο πολίτη μυθική.
Αποκαλύπτεται μ’ αυτόν τον τρόπο ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν αφορούν την πρώτη κατοικία και μάλιστα φτωχών και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
Οπως έχει κατ’ επανάληψη τονιστεί, η πρώτη κατοικία για όσους έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη είναι απολύτως προστατευμένη και λαμβάνονται μέτρα για την επέκταση των ρυθμίσεων αυτών και μετά την 31-12-2017. Αντιλαμβανόμαστε ότι βεβαίως αρκετοί από όσους συμμετέχουν στις ενέργειες αυτές να μη γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται. Είναι όμως ανεπίτρεπτο στο όνομα της δήθεν προστασίας της λαϊκής κατοικίας να απαλλάσσονται τελικώς εκείνοι που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις.
Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε αμφισβήτηση η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος για την οποία έχουν δαπανηθεί από τους φορολογούμενους πολίτες δισεκατομμύρια ευρώ για τα παλάτια και τις βίλες των επωνύμων οφειλετών, τους οποίους προστατεύουν ομάδες με ιδιοτελή στόχευση».