Ανώτατη πηγή της ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που έγινε ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ δέχτηκε συνολικά 15 ερωτήσεις.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και το ενδεχόμενο διακοπής των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι συνάδελφοι ευρωβουλευτές ενδιαφέρονται να καταλάβουν πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο του λαϊκισμού, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες παράλληλα διαβεβαίωσαν ότι ουδείς συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη δεν έχει υπονοήσει ή πει ευθέως ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και να τον έχει προτρέψει να μην επιμένει στην άποψη ότι όσο συντομότερα γίνουν τόσο το καλύτερο.
«Προφανώς ο πρωθυπουργός κάτι ξέρει για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα», είπε για τη σημερινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019.
Η ανώτατη πηγή της ΝΔ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2018 θα είναι εκλογικό έτος και είπε πως «η συμπεριφορά του πρωθυπουργού υποδηλώνει μεγάλο άγχος, αδικαιολόγητο για κάποιον που πιστεύει ότι οι εκλογές είναι μακριά».
«Καθαρή έξοδος από την κρίση δεν υπάρχει»
Πρόσθεσε επ´αυτού πως ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και πως «όποτε και να γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει εμφατικά».
Για την οικονομία, η ανώτατη πηγή της ΝΔ τόνισε ότι «καθαρή έξοδος από την κρίση, έτσι όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν, δεν υπάρχει».
Εξήγησε ότι αν υπήρχε δε θα χρειαζόταν να νομοθετήσουμε ήδη μέτρα για το 2019 και το 2020, κάτι που δε συνέβη στις άλλες χώρες που βρίσκονταν σε μνημόνιο και έχουν καταφέρει να βγουν.
Για μετά τον Αύγουστο του 2018, επισήμανε πως είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι θεωρούν ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις και προειδοποίησε ότι οι αγορές μπορεί τότε να είναι πιο αυστηρές από την τρόικα.
«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συγχωρεθεί μεταρρυθμιστική αδράνεια», συνέχισε ενώ σημείωσε πως τα επιτόκια δανεισμού της χώρας παραμένουν υψηλά τους τελευταίους μήνες ενώ συμβαίνει το παράδοξο οι ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια από τη χώρα.
«Αυτό δε συμβαίνει αλλού και δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι αγορές τις προοπτικές της οικονομίας με αυτήν την κυβέρνηση», πρόσθεσε.
«Να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της οικονομίας»
Η ίδια ανώτατη πηγή της Πειραιώς ανέφερε ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργηθεί πλούτος και ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να συμβεί μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.
Είπε επίσης ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 5 χρόνια είναι η τιμωρία της χώρας για την αφερεγγυότητα του κ. Τσιπρα» και εξήγησε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα και αποφασιστικότητα μιας κυβέρνησης της ΝΔ θα πείσει τους δανειστές για σταδιακή μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε ό,τι αφορά την κριτική του κ. Μητσοτάκη και στους δανειστές, είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ λέει τα ίδια εντός και εκτός Ελλάδος και πως κάποια από αυτά που αντιλαμβάνονται τώρα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως π.χ. η άποψη Ντάισελμπλουμ για τις τράπεζες στο πρώτο πρόγραμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα έχει επισημάνει πρώτο.
Και Κουφοντίνας στο… τραπέζι
Για τα θέματα της ασφάλειας, και αν κάποιοι εξέφρασαν ανησυχία με αφορμή τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η ανώτατη πηγή της ΝΔ είπε: «Η υπόθεση Κουφοντίνα είναι γνωστή. Απολύτως λογικό είναι γιατί προκαλεί έντονη και εύλογη ανησυχία. Θα ήθελα η κυβέρνηση να είχε τα κότσια να θέσει την τροπολογία σε ονομαστική ψηφοφορία.
»Απαραίτητη και εξαιρετικά επίκαιρη η τροπολογία. Φαίνεται πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται εκλεκτικές σχέσεις με ένα σύστημα το οποίο ανοικτά ηρωοποιεί την εγχώρια τρομοκρατία. Οι ίδιες συλλογικότητες που υποδέχονται τον Κουφοντίνα, λένε ότι είναι ο μεγαλύτερος επαναστάτης».
Επιπλέον, η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει μιλήσει ποτέ για απολύσεις στο δημόσιο αλλά για σταδιακή μείωσή του με αλλαγή του λόγου προσλήψεων-αποχωρήσεων.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα αποδεχτεί καμία νομιμοποίηση συμβασιούχου και πως έχει μιλήσει για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.