Η Ιταλία κλαίει για το δικό της Μαρακανάζο. Η Βραζιλία της Ευρώπης σε επίπεδο επιτυχιών και συμμετοχών σε Παγκόσμια Κύπελλα μένει εκτός Μουντιάλ ύστερα από 60 χρόνια, σε ένα ματς που οι Ιταλοί θα το θυμούνται ως «Μεατσανάζο». Η Σκουάντρα Ατζούρα δεν κατάφερε να διασπάσει το τείχος των Σουηδών, οι οποίοι με εκείνο το τυχερό γκολ του μέσου της ΑΕΚ Γιάκομπ Γιόχανσον στην πρώτη αναμέτρηση επιστρέφουν σε Παγκόσμιο Κύπελλο ύστερα από 12 χρόνια.

Αυτή τη φορά το όνομα του ανθρώπου που θα καταδικαστεί στη λήθη δεν θα ανήκει σε τερματοφύλακα, όπως συνέβη με τον Βραζιλιάνο Μπαρμπόσα, αλλά σε προπονητή. Ο 69χρονος Τζιαν Πιέρο Βεντούρα, ο μεγαλύτερος σε ηλικία προπονητής που κάθησε στον πάγκο της Σκουάντρα Ατζούρα, θεωρείται από σήμερα στην Ιταλία persona non grata. Ο Ντίνο Τζοφ γελούσε όταν άκουσε πριν από το ματς πως ασκήθηκε σκληρή κριτική στον Βεντούρα. «Τον Μπέαρζοτ που είχε κατακτήσει ένα Μουντιάλ, αλλά δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Euro, τον είχαν διαλύσει. Και παραπονιέται τώρα ο Βεντούρα;». Προαναγγελία τού τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Τραγική φιγούρα ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Στην τελευταία συμμετοχή του με την Εθνική Ιταλίας, ο αρχηγός της Σκουάντρα Ατζούρα είδε το όνειρό του να αγωνιστεί για έκτη φορά σε Μουντιάλ –και γιατί όχι, να σηκώσει το τρόπαιο σε ηλικία 40 ετών, ως άλλος Ντίνο Τζοφ –να γκρεμίζεται ενώπιόν του. «Είναι κρίμα που το τελευταίο μου παιχνίδι συνέπεσε με την αποτυχία μας να προκριθούμε. Δεν νιώθω λύπη για τον εαυτό μου αλλά για όλους τους Ιταλούς» ήταν τα λόγια απολογίας του Μπουφόν που ξέσπασε σε κλάματα. Η καριέρα του με τη Σκουάντρα Ατζούρα τελείωσε άδοξα.

«Σίγουρα δεν δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά σίγουρα το ιταλικό ποδόσφαιρο έχει μέλλον. Θέλω να δώσω μια αγκαλιά στον Κιέλο (Κιελίνι), τον Μπάρτσα (Μπαρτσάλι), τον Λέο (Μπονούτσι), που έπαιξα 10 χρόνια μαζί τους. Στο ποδόσφαιρο νικάς ως ομάδα και χάνεις ως ομάδα, μοιράζεσαι τα καλά και τα κακά. Και ο προπονητής είναι μέρος αυτής της ομάδας» είπε ο σπουδαίος Τζίτζι, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Οι Ιταλοί μιλούσαν για «Αποκάλυψη» στην περίπτωση αποκλεισμού της ομάδας τους. Αλλοι πάλι τόνιζαν πως η μη συμμετοχή της Σκουάντρα Ατζούρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα επηρεάσει όχι μόνο τους φιλάθλους, αλλά ολόκληρη την ιταλική κοινωνία και την οικονομία της. Σίγουρα τα οικονομικά της FIFA, η οποία από την πρώτη εκτίμηση του πρακτορείου Ansa θα έχει απώλειες της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.