Τη Δευτέρα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ θα αποφασιστεί το μέλλον του Μίχαελ Σκίμπε στην εθνική ομάδα, με το πρόσημο πάντως από τη συνολική προσφορά του να κρίνεται (και να είναι) θετικό όπως το ίδιο και το κλίμα σχετικά με την παραμονή του.

Λάθη σαφώς και έχει κάνει. Και μάλιστα τα πιο σοβαρά τα φύλαξε στο πρώτο παιχνίδι των μπαράζ με την Κροατία, ένα ματς το οποίο «διάβασε» εντελώς λάθος και δυστυχώς δεν μπορέσαμε καν να μείνουμε σε ρεαλιστική διεκδίκηση πρόκρισης. Λάθη έκανε και στο παιχνίδι με την Εσθονία (0-0), αποτέλεσμα που θα μπορούσε να μας αφήσει ακόμα και εκτός μπαράζ. Παρ’ όλα αυτά όμως μετέτρεψε την εθνική… Μυκόνου σε κανονική Εθνική. Εκεί που δεν τίθεται λόγος και ο Γερμανός βγαίνει αυτοδύναμος από τον πρώτο γύρο των «εκλογών» είναι στη ψηφοφορία των αποδυτηρίων. Είναι ο βασικός παράγοντας που βοήθησε στο να επανέλθουν σε φυσιολογική μορφή και να συμμαζευτούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι λογικό να τυγχάνει της εκτίμησης του συνόλου ουσιαστικά των παικτών.

Η «επιστροφή»

Ολα ξεκίνησαν από τα φιλικά στην Αυστραλία (οι φωτογραφίες θύμιζαν λίγο ταξίδι αναψυχής), το καλοκαίρι του 2016 και ενώ είχαμε χάσει το Euro. Και όμως εκεί ο Σκίμπε μίλησε με τους παίκτες του και παράλληλα τους άφησε να το κάνουν και μεταξύ τους, με τους παλαιότερους να βγαίνουν μπροστά. Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης και Σία ήταν σκασμένοι που αντί να παίζουν στα τελικά της Γαλλίας ήταν για φιλικό στην Αυστραλία και αυτή τη νοοτροπία μετέδωσαν και στους νεότερους.

Εκεί η Εθνική έγινε ξανά ομάδα και το έδειξε άμεσα με την πρώτη νίκη στην ιστορία της στην Ολλανδία (2-1) σε ένα σημαντικό φιλικό τον Σεπτέμβριο. Οι παίκτες πλέον τον νιώθουν δικό τους άνθρωπο.