Οι ιρανικές Αρχές σταμάτησαν τις προσπάθειες διάσωσης λέγοντας πως πλέον δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια των κτιρίων μετά τον σεισμό που συντάραξε περιοχές του Δυτικού Ιράν την Κυριακή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα από 530 άτομα.
Οσοι κατάφεραν να επιζήσουν από τον σεισμό των 7,3 βαθμών που χτύπησε τις περιοχές που συνορεύουν με το Ιράκ έχουν μείνει στη συντριπτική τους πλειοψηφία άστεγοι και προσπαθούν να αντέξουν στις θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω του μηδενός τα βράδια ενώ δεν επαρκεί η βοήθεια σε νερό και τρόφιμα που καταφθάνει. Πρόκειται για τον σεισμό με περισσότερα θύματα στο Ιράν την τελευταία δεκαετία ενώ άνω των 8.000 ατόμων έχουν τραυματισθεί. Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν 30.000 σπίτια –δύο χωριά ισοπεδώθηκαν.
Παρ’ ότι το επίκεντρο βρισκόταν στην πλευρά του Ιράκ και σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος 23 χιλιομέτρων, οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο ιρανικό έδαφος. Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έφθασε χθες το πρωί στην πληγείσα περιοχή της επαρχίας Κερμανσάχ και υποσχέθηκε την επίλυση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι.
ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ενώ πολλοί επέλεξαν να περάσουν μια δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες λόγω του φόβου των μετασεισμών, που έχουν ξεπεράσει τους 200. Η κρατική τηλεόραση έδειξε τα σωστικά συνεργεία να ψάχνουν στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων τη Δευτέρα, όμως χθες οι προσπάθειες σταμάτησαν καθώς οι Αρχές θεωρούν πως δεν υπήρχαν πιθανότητες να εντοπισθούν άλλοι επιζώντες.
Τα περισσότερα νοσοκομεία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και χιλιάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία γειτονικών περιοχών, ενώ εκείνων που η κατάσταση κρίθηκε κρίσιμη μεταφέρθηκαν στην Τεχεράνη. Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι μοίρασε χιλιάδες τέντες για τους αστέγους, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη νερού και ηλεκτρισμού καθώς και οι μπλοκαρισμένοι δρόμοι από κατολισθήσεις που δεν επιτρέπουν τη μεταφορά των αναγκαίων. «Ανθρωποι σε κάποια χωριά δεν έχουν τίποτα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ούτε καταφύγιο ούτε τροφή ούτε νερό», είπε ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμανσάχ. Ο δήμαρχος της πόλης Εζγκελέ, στην ίδια περιοχή, δήλωσε ότι το 80% των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Οι επιζώντες χρειάζονται απεγνωσμένα τέντες, οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη ήδη κοιμούνται στο κρύο δύο συνεχόμενα βράδια.
ΑΠΕΙΛΗ ΤΟ ΤΣΟΥΧΤΕΡΟ ΚΡΥΟ. Σεισμόπληκτοι που εμφανίσθηκαν στην τηλεόραση έκαναν έκκληση στους συμπολίτες τους να στείλουν γάλα, νερό, πετρέλαιο και τρόφιμα, μια και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φαίνεται να μπορούν να κινηθούν με την απαιτούμενη ταχύτητα. «Ο κόσμος πεινάει και διψάει. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Χθες το βράδυ κλαίγαμε όλοι καθώς βλέπαμε τα παιδιά να τουρτουρίζουν από το κρύο και να πεινάνε», περιέγραψε μια γυναίκα. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς κάποιοι δεν θα αντέξουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, πιστεύεται ότι όταν τα συνεργεία θα φτάσουν σε χωριά που είναι ακόμα εντελώς αποκλεισμένα λόγω των προβλημάτων στους δρόμους, θα διαπιστωθούν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές.
Τα σπίτια στα χωριά του Ιράν είναι κατασκευασμένα από όχι ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά και έτσι καταρρέουν σε δυνατούς σεισμούς. Ομως υπάρχει οργή επειδή μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν ήταν και οικοδομήματα που έφτιαξε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για ένα πρόγραμμα εργατικών κατοικιών.
Στη Βαγδάτη, ο ιρακινός πρωθυπουργός Χαϊντέρ αλ Αμπάντι κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες. Ο σεισμός έγινε αισθητός στις περισσότερες ιρακινές πόλεις, από το Αρμπίλ μέχρι και τη Βαγδάτη, με τους κατοίκους να βγαίνουν έντρομοι στους δρόμους. Τη στήριξή του δεσμεύθηκε να προσφέρει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι πομπή 50 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια είχε ήδη διέλθει από τα ιρακινά σύνορα με προορισμό τις πληγείσες περιοχές.