Το 2017 αναμένεται ότι θα είναι το καλύτερο έτος για την οικονομία της ευρωζώνης τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Eurostat που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.
Η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 0,6% σε σύγκριση με το δεύτερο. Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 2,5%. Πρόκειται για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ακόμη και από των ΗΠΑ όπου η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε ετήσια βάση τρέχει με 2,3%.
Ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρώπης εξακολουθεί να παραμένει η Γερμανία, η οποία το τρίτο τρίμηνο πάτησε ακόμη πιο βαθιά το γκάζι. Το διάστημα αυτό η ανάπτυξη έφτασε το 0,8% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο. Η ανάπτυξη της χώρας σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε 2,8%. Πρόκειται για την πιο θετική πορεία που έχει σημειώσει από το 2014 και μετά. Το 2017 δεν αναμένεται ότι θα κλείσει με τόσο υψηλή ανάπτυξη, η οποία τελικά θα διαμορφωθεί από 2% έως 2,3% ενώ η θετική πορεία του τρίτου τριμήνου αντικατοπτρίζει τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και την αύξηση των επενδύσεων από τις εταιρείες, ιδιαίτερα σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Στη Γερμανία κινητήρια δύναμη της οικονομίας είναι η αυξημένη κατανάλωση από τα νοικοκυριά, η πολύ υψηλή απασχόληση, το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού και ο πληθωρισμός που παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γαλλία, παρουσίασε ανάπτυξη κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο και 2,2% σε ετήσια βάση. Ακόμη και η Ιταλία ξεπέρασε τις προσδοκίες με ανάπτυξη 0,5% το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και ετήσια ανάπτυξη 1,8%.
Η ισχυρή αυτή ανάπτυξη λειτουργεί επίσης θετικά για την πορεία της νομισματικής πολιτικής που έχει επιλέξει να χαράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τον Ιανουάριο και μετά η ΕΚΤ σχεδιάζει εκτός απροόπτου να μειώσει στο μισό τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης. Οι αγορές αυτές ανέρχονται σήμερα σε 60 δισ. ευρώ τον μήνα και θα διαμορφωθούν στα 30 δισ. ευρώ.
Κλειδί για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ παραμένει ο πληθωρισμός. Η ΕΚΤ θέλει τον δείκτη τιμών κοντά στο 2% αλλά με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Οκτωβρίου διαμορφώνεται στο 1,5% από 1,8% που ήταν το Σεπτέμβριο.
Εάν η κεντρική τράπεζα πετύχει και τον στόχο του πληθωρισμού τότε αναμένεται να κινηθεί πιο επιθετικά προς το κλείσιμο της στρόφιγγας της άπλετης ρευστότητας. Εάν δεν τον πετύχει τότε αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ρίχνει χρήμα στην αγορά.