Η χθεσινή τραγωδία στις περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου Αττικής αποκάλυψε πόσο ανέτοιμος ήταν για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός, γεγονός που στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους.
Μόλις εννέα ημέρες πριν από τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε τις περιοχές της Δυτικής Αττικής, στις 6 Νοεμβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής πραγματοποίησε σύσκεψη, με θέμα τον συντονισμό και την προετοιμασία του μηχανισμού προκειμένου να ανταποκριθεί ενόψει της αντιπλημμυρικής και αποχιονιστικής περιόδου. Μάλιστα, στη συνεδρίαση αυτή, στην οποία προήδρευε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Είναι ενδεικτικό πως σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από την Περιφέρεια αναφέρεται πως «όλοι οι συμμετέχοντες φορείς τόνισαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στις κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των επιχειρησιακών δυνάμεών τους».
Οπως υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, «θεσμικά ήταν υποχρέωσή μας να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) για να δούμε πώς οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και θα ανταποκριθούμε σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων, πυρκαγιών ή πλημμυρών. Είναι ώρα μάχης, ιδιαίτερα αφού περιμένουμε επιδείνωση των καιρικών φαινομένων. Το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας λειτούργησε άμεσα από το πρωί, ήταν όλοι εδώ και όπου ζητήθηκε βοήθεια δόθηκε. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για το εάν και πού έγιναν αντιπλημμυρικά έργα. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι το εντελώς αφύσικο. Ο Κιθαιρώνας “κατέβαζε” νερό προς τη Μάνδρα, το όρος Πατέρας προς τη Νέα Πέραμο και τα γύρω βουνά από τα Μέγαρα επίσης. Μιλάμε για καταρράκτες», σημειώνει ο Γιάννης Βασιλείου.
Καθ’ όλα έτοιμος ήταν ο μηχανισμός, σύμφωνα με τον Γιάννη Βασιλείου: «Δεν είμαι τυπολάτρης, αλλά πήραμε όλες εκείνες τις αποφάσεις που προβλέπει η νομοθεσία και τις υλοποιήσαμε. Αλλά τονίζω για μία ακόμη φορά πως ήταν μία αφύσικη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Μόνο με αυτούς τους χαρακτηρισμούς μπορεί να περιγραφεί».
Στο μεταξύ, στα τέλη του περασμένου μήνα το τοπικό Συντονιστικό Οργανο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων είχε πραγματοποιήσει σύσκεψη στο δημαρχείο με θέμα –μεταξύ άλλων –την προετοιμασία του ενόψει του φετινού χειμώνα. Στη συγκεκριμένη σύσκεψη, σύμφωνα και με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν, εκτός από τον δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη, ήταν εκπρόσωποι του Στρατού, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, καθώς και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Μεγάρων. Εκ μέρους της δημοτικής Αρχής εκφράστηκε η ικανοποίηση για τη συνεργασία όλων των φορέων και υπηρεσιών, ενώ επισημάνθηκε πως ο δήμος καθαρίζει διαρκώς τα φρεάτια και τα μικρορέματα, τη στιγμή που η Περιφέρεια είναι επιφορτισμένη με τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων.
Αλλά και η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη επισημαίνει στα «ΝΕΑ» πως ο δήμος είχε καθαρίσει τα φρεάτια, ενώ η Περιφέρεια τα ρέματα, «αλλά αυτό το “τουνάμι” δεν μπορούσε κανείς και τίποτα να το σταματήσει».
Πάντως, από το πρωί αγανακτισμένοι κάτοικοι των περιοχών, των οποίων η ζωή κινδύνευσε και είδαν τα σπίτια τους πλημμυρισμένα και τις περιουσίες τους χαμένες, δήλωναν αβοήθητοι και χωρίς επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, μέχρι αργά χθες το βράδυ, η περιοχή της Μάνδρας είχε μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. «Δεν έχουμε νερό και ρεύμα. Οι ζημιές είναι τεράστιες», δήλωσε η Ιωάννα Κριεκούκη.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Αμεση ήταν η παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την απόδοση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών σε όσους με πράξεις ή παραλείψεις τους έχουν μερίδιο ευθύνης στην τραγωδία που προκλήθηκε από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, με τον πρώτο απολογισμό σε θύματα και καταστροφές να βρίσκεται σε εξέλιξη, έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Ο εισαγγελικός λειτουργός, μάλιστα, με την παραγγελία του άναψε το πράσινο φως προκειμένου αν οι αρμόδιες Αρχές κρίνουν αναγκαίο, να εφαρμόζεται ακόμα και η αυτόφωρη διαδικασία για όσους προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος που να συνδέεται με τους θανάτους και τις υλικές ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα ερευνώμενα αδικήματα είναι και πολεοδομικές παραβάσεις που σχετίζονται αιτιωδώς με το σκηνικό καταστροφής στη Δυτική Αττική.