Σε δύο συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές γύρω από το Πολυτεχνείο, λίγο μετά από τις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ στην διασταύρωση Πατησίων και Τοσίτσα. Συλληφθέντες είναι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκε ποσότητα ναρκωτικών.
Ταυτόχρονα, οι προσαχθέντες είναι ελληνικής υπηκοότητας, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εξέταση τους, καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους. Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς το Πολυτεχνείο από το βράδυ της Τρίτης τελεί υπό κατάληψη. Συγκεκριμένα, ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το ίδρυμα, αμέσως μετά την λήξη του φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ενώ έχουν κλείσει τις πόρτες για να μην εισέλθει κανείς.
Σημειώνεται πως από το πρωί της Τετάρτης, βρίσκονται έξω από το Πολυτεχνείο περίπου 300 άτομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, της νεολαίας του ΚΚΕ, που ζητούν να μπουν για να ετοιμάσουν τον χώρο για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα σε μικρή απόσταση από το ίδρυμα.
Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην ΓΑΔΑ, στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί από όλη την Αττική, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, φέτος θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα τα μέτρα, για την εφαρμογή των οποίων, την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η πορεία, θα διατεθούν πάνω από 5.500 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα.
Από το πρωί της Τετάρτης, αστυνομικές αρχές φρουρούν όλες τις πανεπιστημιακές σχολές του κέντρου της Αθήνας, στις οποίες έκλεισαν οι πόρτες για να εμποδιστούν τυχόν απόπειρες καταλήψεων.
«Τα όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, με την κατάληψή του από μειοψηφική ομάδα ατόμων και την παρεμπόδιση του τριήμερου εορτασμού για την εξέγερση του 1973, αποτελούν προσβολή της ιστορικής μνήμης» τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι«η εξέγερση του Νοέμβρη αποτελεί έμπνευση και οδηγό για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται το μήνυμά της».
Το Ποτάμι σε ανακοίνωση του σημειώνει: «Μετά από τόσες αλλεπάλληλες προβληματικές, έως και επικίνδυνες, καταστάσεις εντός των ελληνικών ΑΕΙ, και παρά τις έντονες εκκλήσεις της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας, η ερώτηση που τίθεται προς τον κ. Γαβρόγλου και την κυβέρνηση είναι απλή: Αναμένουν το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» να αντιμετωπίσει και τους εξωπανεπιστημιακούς καταληψίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου;» προσθέτοντας: «Αλήθεια, έχουν σκεφθεί πώς θα καταστεί δυνατός ο ομαλός εορτασμός της 17ης Νοέμβρη, εάν συνεχίζουν να παρακολουθούν αδιάφοροι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας σύρραξης;».