«Είναι αδιανόητο για μια πολιτισμένη χώρα να νυχτώνει και να μη γνωρίζουμε τον τελικό αριθμό των θυμάτων» επισημαίνει ο Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπογραμμίζει ότι τίθεται σοβαρό θέμα συντονισμού και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού. «Οσο ήμουν στον ΟΑΣΠ είχαμε πετύχει για τους σεισμούς ένα εξαιρετικό επίπεδο συντονισμού των φορέων. Στο θέμα των πλημμυρών τρέχουμε εκ των υστέρων, είμαστε τελείως ανοργάνωτοι τόσο από πλευράς πρόληψης όσο και από πλευράς έγκαιρης κινητοποίησης. Πέρασαν πολλές ώρες για να κινηθεί η Πυροσβεστική και δεν εννοώ τις τοπικές δυνάμεις αλλά την κεντρική υπηρεσία. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να γίνει ένα συντονισμένο πρόγραμμα με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας, των Δήμων και σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες ώστε να εντοπίσουν πού υπάρχει πρόβλημα και να δράσουν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση με άμεσες τεχνικές παρεμβάσεις. Για να μη συζητάμε κάθε χρόνο τα ίδια…». 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ. Σημειώνεται πως χθες η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της οικείας Διαχειριστικής Αρχής. Το σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Αττικής θα προωθηθεί μέσω του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει και θα εισηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής.

Για τους κατοίκους που έμειναν άστεγοι λόγω των καταστροφών, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, δύο δημοτικά καταστήματα – στο Δημαρχείο και το Πολιτιστικό Κέντρο – παρέμεναν χθες ανοιχτά ενώ και η Περιφέρεια Αττικής, με ανακοίνωσή της… έστειλε τους πληγέντες από τις πλημμύρες σε τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, σε Ζούμπερι, Αγιο Ανδρέα και ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, ύστερα από σχετική επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.