Το κόστος για τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής ανέρχεται σε περίπου 3 έως 4 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα έργα οριοθέτησης των ρεμάτων με τις απαραίτητες εργασίες υποστήριξης. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η κυβέρνηση λίγα πράγματα έχει κάνει ως προς την υλοποίηση αυτών των έργων και δείχνει να μην έχει ως πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. «Το να ξεκινάς σποραδικά μερικά έργα σε διάφορα σημεία δεν λύνεις το συνολικό πρόβλημα», λένε. Στην Αττική υπάρχουν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ρέματα. Και τα επικίνδυνα για πλημμύρες σημεία σε όλο το Λεκανοπέδιο ανέρχονται σε 230 (80 τα πιο επικίνδυνα). Κατά τις ίδιες πηγές, αυτά τα επικίνδυνα για πλημμύρες σημεία είναι γνωστά στον κρατικό μηχανισμό. Ετσι τίθεται θέμα για το πώς έδρασε η κρατική μηχανή. Αν υπήρξε συντονισμός ή αποσπασματική δράση.

«Οτι η κακοκαιρία θα πλήξει την περιοχή ήταν γνωστό. Θα μπορούσαν λοιπόν να είχαν μεριμνήσει να ειδοποιήσουν τον κόσμο, να διακόψουν την κυκλοφορία των οχημάτων», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα. «Μάλιστα, στις 6 Νοεμβρίου είχε γίνει και σχετική σύσκεψη. Εκεί δεν έπρεπε να εκπονηθεί κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης των καταστροφών σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων;».

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ, ΤΙ; Είναι αλήθεια ότι έπεσε πολύ μεγάλη ποσότητα νερού στον γύρω από τις πληγείσες περιοχές ορεινό όγκο με συνέπεια τα χώματα να κατέβουν με ορμή σε όλους τους δρόμους και να σχηματιστούν ορμητικοί χείμαρροι. Ετσι τίθεται το ερώτημα αν μετά τη φωτιά του 2016 στο Ορος Πατέρα έγιναν από το Δασαρχείο της περιοχής οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης με την τοποθέτηση κλαδοδεμάτων που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν σε ένα βαθμό τα χώματα.

Κάνοντας κανείς μια αναδρομή στην πορεία των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική θα δει ότι το διάστημα 2003 έως και το 2010, από τη Νομαρχία Αθηνών έγιναν αντιπλημμυρικά έργα σε 16 δήμους συνολικού προϋπολογισμού 80-100 εκατ. ευρώ. Τα έργα που έγιναν στη συνέχεια από την Περιφέρεια Αττικής μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 υλοποιήθηκαν είτε μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε με ίδιους πόρους. Εκτοτε, παρατηρείται πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.