Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είναι τέτοιος και μάλιστα προ ημερών αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι δεν διαθέτει λογαριασμό/ούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι γιατί δεν σέβεται τη διαφορετικότητα της γνώμης και την κριτική, αλλά γιατί «δεν τα χρειάζομαι και δεν μου αρέσουν». Αυτό που έχω εισπράξει από τον Καταλανό στα όσα χρόνια τον γνωρίζω (κάπου δέκα) είναι ότι πρόκειται για ειλικρινή και ιδιαίτερα οξυδερκή άνθρωπο, εργασιομανή, τελειομανή και μετρ στη διαχείριση προσωπικοτήτων. Αποκλείεται, λοιπόν, να είπε ψέματα στην απάντηση που έδωσε για τον Ντένμον μετά την ισοπεδωτική νίκη επί της Χίμκι Μόσχας στο ΟΑΚΑ και το ρεπορτάζ τον επιβεβαιώνει.
«Ποτέ δεν έψαξα κάποιον παίκτη για να αντικαταστήσει τον Ντένμον. Ως ομάδα πρέπει συνεχώς να κοιτάμε τι κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά ποτέ δεν έψαξα για κάποιον στη θέση του» αποκρίθηκε ο Καταλανός. Και έχει απόλυτο δίκιο καθώς, σύμφωνα με τις πηγές της στήλης, άλλος παίκτης αμφισβητήθηκε αλλά και αυτό προσωρινά. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, οι Πράσινοι ψάχτηκαν λίγο για την περίπτωση του Κένι Γκέιμπριελ αναζητώντας ακόμη και ανταλλαγή, όπως εκείνη που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού με πρωταγωνιστές τον Αντι Πάνκο και τον Τζέιμς Γκιστ επί των ημερών του κόουτς Αργύρη Πεδουλάκη. Ο Γκέιμπριελ, όμως, έχει ένα απίστευτο όπλο. Οταν παίζει στο ΣΕΦ, σεληνιάζεται και η πρόσφατη έκρηξή του στο σπουδαίο διπλό επί του Ολυμπιακού διέλυσε τα όποια σύννεφα είχαν συγκεντρωθεί.
Μαθήματα… υπομονής
Η φετινή Ευρωλίγκα αποτελεί την καλύτερη… ψυχοθεραπεία για τους υπέρμετρα απαιτητικούς και βιαστικούς μπασκετόφιλους. Οι οποίοι τη μια εβδομάδα πατούν το «enter» εκσφενδονίζοντας ύβρεις και απαξιωτικά σχόλια σε παίκτες, προπονητές και ομάδες και την επόμενη αγωνιστική διαπιστώνουν (;) ότι έχουν υποπέσει σε ατόπημα. Κλασικό παράδειγμα ο Ντένμον του Παναθηναϊκού, που για μισό εκατομμύριο δολάρια είχε τρομερή αντίδραση σε δύο ματς μετά το «DNP» (Did Not Play) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: 21 πόντοι με 4/7 τρίποντα και 5 ριμπάουντ κατά του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, 24 πόντοι με 7/9 τρίποντα στο εκκωφαντικό 93-65 επί της Χίμκι στο ΟΑΚΑ.
Η απαξίωση αφορά, όμως, και ομάδες καθώς οι «απαράδεκτες» Μπασκόνια, Μπαρτσελόνα και Αναντολού Εφές έχουν αντιστρέψει το σκηνικό. Η αποψινή (19.30) αντίπαλος του Παναθηναϊκού στην Πόλη, Αναντολού Εφές, ξεκίνησε με πέντε σερί ήττες, αλλά απάντησε με διαδοχικά διπλά σε Βαρκελώνη και Τελ Αβίβ. Η Μπασκόνια περίπου το ίδιο: ξεκίνησε με 0-4 αλλά υπέταξε τον Παναθηναϊκό και διέλυσε (+30) κοτζάμ Ρεάλ Μαδρίτης. Και η Μπάρτσα δεν βλεπόταν στην αρχή, αλλά ισοπέδωσε τον Ολυμπιακό (και τον ΠΑΟ στην πρεμιέρα) και πήρε το εγχώριο κλάσικο στην έδρα της Ρεάλ. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η κατάσταση στην Ευρωλίγκα –ειδικά τόσο νωρίς –είναι εξαιρετικά ρευστή και οι άναρθρες κραυγές «διώξε αυτόν» ή «διώξε εκείνον» είναι αβάσιμες και ανόητες.
Το φλέγον ζήτημα
Στην πολύκροτη υπόθεση της Εθνικής δύο είναι τα κομβικά σημεία που θα καθορίσουν την έκβασή της. ΟΚ, στην ΕΟΚ δεν άρεσε η δημόσια τοποθέτηση των τεσσάρων διεθνών του Ολυμπιακού (για τους τέσσερις μας ενδιαφέρει, αφού οι Μιλουτίνοβ και Στρέλνιεκς σήμερα είναι, αύριο δεν θα είναι στους Ερυθρόλευκους). «Θα μπορούσαν να έλθουν στα γραφεία και να το συζητήσουμε αντί να βγάλουν ανακοίνωση» λένε στην Ομοσπονδία. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Οι διεθνείς του Ολυμπιακού αισθάνθηκαν την ανάγκη να βγουν μπροστά και να πάρουν θέση. Το κλειδί είναι αν θα κληθούν για τους επικείμενους αγώνες με τη Μεγάλη Βρετανία (24/11) και το Ισραήλ (27/11).
Πόλεμος και ειρήνη
Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΟΚ, οι διεθνείς θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται και τα επόμενα «παράθυρα» (Φεβρουάριος, Ιούνιος κ.ο.κ.) εκτός εάν οι σύλλογοί τους επιθυμούν να τους έχουν μόνο στην Ευρωλίγκα! Ξαναγυρνάμε στο συμπέρασμα ότι όλα εξαρτώνται από το αν και ποιους θα καλέσει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος στις 19 Νοεμβρίου. Η ΕΟΚ θα πάει, δηλαδή, σε πόλεμο ή σε ειρήνη με τους Αιωνίους;