Για πρώτη φορά στην ιστορία των εκδηλώσεων μνήμης από την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου το κεντρικό κτίριο του ιδρύματος στην Πατησίων δεν ανοίγει για τον τριήμερο εορτασμό, δεν μπαίνουν στον χώρο του τα μέλη της Επιτροπής Εορτασμού, δεν κατατίθεται καν το στεφάνι στη μνήμη των νεκρών. Πανεπιστημιακοί, φοιτητές, πολιτικοί και πολίτες της Αθήνας αποκλείστηκαν χθες από ομάδες αναρχικών που κατέλαβαν το κτίριο, έπειτα από τριήμερο «φεστιβάλ εξέγερσης» που έκαναν στα αμφιθέατρα του Πολυτεχνείου.
Πίσω από όλα αυτά, το φόντο υπήρξε εξίσου θλιβερό: η Σύγκλητος του ΕΜΠ και τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου του ιδρύματος είχαν ενημερωθεί ότι επρόκειτο να γίνει φεστιβάλ αναρχικών ομάδων μέσα στο κτίριο της Πατησίων παραμονές μάλιστα της επετείου, αλλά ούτε ζήτησαν προστασία από τις Αρχές, ούτε φρόντισαν να διαχειριστούν την κρίση πριν ξεσπάσει.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, που με ευκολία ειρωνευόταν τις προηγούμενες ημέρες πρυτάνεις που επικαλέστηκαν στην ορκωμοσία των φοιτητών τους την αριστεία, εξέδωσε γενικόλογη ανακοίνωση για το μήνυμα του 1973 όπου «η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου γρήγορα εξελίχθηκε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό με νεκρούς και τραυματίες. Με αίμα αλλά και ελπίδα. Με δάκρυ αλλά και χαμόγελο αισιοδοξίας»…
Οι ευθύνες ωστόσο για την εξέλιξη αυτή, όπως ανέφεραν χθες και οι εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, καθώς φέτος είναι η πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου που γίνεται με τον νέο νόμο Γαβρόγλου σε ισχύ, σύμφωνα με τον οποίο για να μπει η Αστυνομία σε πανεπιστημιακό χώρο πρέπει να υπάρχει απόφαση ενός δυσκίνητου επταμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου. Εκτός βέβαια εάν διαπράττονται αδικήματα κατά ζωής. Το θέμα προκάλεσε πολιτικές διαμαρτυρίες, με Το Ποτάμι να αναρωτιέται αν ύστερα από τόσες «προβληματικές, έως και επικίνδυνες, καταστάσεις εντός των ελληνικών ΑΕΙ, και παρά τις έντονες εκκλήσεις της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο κ. Γαβρόγλου και η κυβέρνηση αναμένουν το “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα” να αντιμετωπίσει και τους εξωπανεπιστημιακούς καταληψίες» και τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα να σχολιάζει σε σχετική ομιλία του ότι «τρίβουν τα χέρια τους και η ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και οι δυνάμεις καταστολής, τους οποίους υποτίθεται ότι καταγγέλλουν» για το ότι εμποδίζεται φέτος ο εορτασμός του Πολυτεχνείου. Πάντως το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι σήμερα θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου.
Για τα παραπάνω το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «τα όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο, με την κατάληψή του από μειοψηφική ομάδα ατόμων και την παρεμπόδιση του τριήμερου εορτασμού για την εξέγερση του 1973, αποτελούν προσβολή της ιστορικής μνήμης. Η εξέγερση του Νοέμβρη αποτελεί έμπνευση και οδηγό για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται το μήνυμά της».
Οι φοιτητές. Χθες φοιτητικοί σύλλογοι και μεμονωμένοι σπουδαστές ζήτησαν την αποχώρηση των αντιεξουσιαστών από το Πολυτεχνείο, υποστηρίζοντας ότι με την κατάληψη «ενισχύεται το σχέδιο για διάλυση του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου». Σε ανακοίνωσή τους φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε συνέχεια της επίθεσης που διεξάγει ενάντια στη νεολαία και τον αγωνιζόμενο λαό, προσπαθεί τώρα με τις δυνάμεις καταστολής να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Αντικειμενικά η κατάληψη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στον χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα».
Η Επιτροπή Εορτασμού του ΕΜΠ, η οποία δεν μπήκε καν στον χώρο του Πολυτεχνείου, ανακοίνωσε ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ. Με κείμενό της υπογράμμισε ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής».