Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε έκκληση για διάλογο στη Ζιμπάμπουε και για την ειρηνική επίλυση της κρίσης που ξέσπασε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό της χώρας.

«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε και οι συνέπειές τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν να κάνουν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, προκαλούν ανησυχία», είπε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσθέτοντας σε ανακοίνωση ότι η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση «και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών και να διατηρηθεί η συνταγματική τάξη και η δημοκρατική διακυβέρνηση».

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη σύγκρουση και να ξεκινήσουν διάλογο «με στόχο μια ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Εν τω μεταξύ υπό κράτηση στα χέρια του στρατού, βρίσκεται ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε ο οποίος κυβερνούσε τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1980.

Ο στρατός που πραγματοποίησε πραξικόπημα διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι σώος. Να σημειωθεί ότι ο στρατός ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι «επενέβη εναντίον των «εγκληματιών» στο περιβάλλον του Μουγκάμπε», χωρίς ωστόσο να παραδέχεται ότι πρόκειται για πραξικόπημα.

Η επέμβαση του στρατού ακολουθεί την άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ του Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του.

Την περασμένη εβδομάδα καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του ο αντιπρόεδρος Έμερσον Μνανγκάγκουα, 75 ετών, και εγκατέλειψε τη χώρα.

«Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης», υποστήριξε ο στρατηγός Σιμπουσίσο Μόγιο διαβάζοντας το ανακοινωθέν που είχε ετοιμάσει. «Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος (…) όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη», πρόσθεσε. «Στοχοθετούμε μόνο τους εγκληματίες που τον περιστοιχίζουν», είπε ο Μόγιο και πρόσθεσε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή μας, αναμένουμε ότι η κατάσταση θα επιστρέψει στην ομαλότητα».

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ανέφερε σε ανακοίνωση του την Τετάρτη ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος του είπε ότι βρίσκεται υπό περιορισμό στο σπίτι του από τον στρατό, αλλά είναι καλά στην υγεία του.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας προστίθεται πως ο Ζούμα, ως πρόεδρος της Κοινότητας Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC), στέλνει ειδικούς απεσταλμένους στη Ζιμπάμπουε τον υπουργό Άμυνας και Βετεράνων Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα, και τον υπουργό Κρατικής Ασφάλειας Μπονγκάνι Μπόνγκο, προκειμένου να συναντηθούν με τον Μουγκάμπε και τη Δύναμη Άμυνας της Ζιμπάμπουε, που κατέλαβε την εξουσία στη Χαράρε.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο Ζούμα τάχθηκε εναντίον κάθε «αντισυνταγματικής» αλλαγής καθεστώτος στη Ζιμπάμπουε.

Ο πρόεδρος Ζούμα είναι πιστός υποστηρικτής του ομολόγου του Μουγκάμπε, του πιο ηλικιωμένου εν ενεργεία αρχηγού κράτους στον κόσμο που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της το 1980.

Στο μεταξύ, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι: «(Η κατάσταση) είναι πολύ ρευστή και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πως θα εξελιχθεί. Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι θέλουν να δουν μια σταθερή και επιτυχημένη Ζιμπάμπουε και νομίζω πως πραγματικά καλούμε όλους να αποφύγουν τη βία».