Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λόφβεν έχει μια ξεχωριστή ικανότητα να ταυτίζεται με τις ανησυχίες των εργαζομένων σε σύγκριση με άλλους ηγέτες της ΕΕ καθώς ξεκίνησε την καριέρα του ως βιομηχανικός εργάτης. Αύριο αυτός ο πρώην συγκολλητής φιλοξενεί στο Γκέτεμποργκ την Κοινωνική Σύνοδο για Δίκαιες Θέσεις Εργασίας και Ανάπτυξη της ΕΕ ελπίζοντας ότι θα βρεθούν κάποιες απαντήσεις. Ταυτότοχρονα θέλει να ελπίζει ότι θα βοηθήσει το κόμμα του, τους Σοσιαλδημοκράτες, να αποκρούσουν την έντονη πρόκληση από τα δεξιά στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Σουηδία την επόμενη χρονιά.

Είναι οικοδεσπότης της συνόδου μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προωθεί τη δημιουργία ενός «κοινωνικού πυλώνα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό βέβαια είναι άγνωστο εάν θα φέρει ψήφους στον Λόφβεν, μια και ελάχιστοι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τι είναι αυτός ο «κοινωνικός πυλώνας», ενώ οι συντηρητικοί πολιτικοί το θεωρούν ως προσπάθεια των Βρυξελλών να παρέμβει σε εθνικά θέματα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δεν θα είναι παρούσα αύριο στο Γκέτεμποργκ, καθώς στο Βερολίνο συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, κάτι που χαροποιεί ιδιαίτερα τους κατοίκους τους Γκέτεμποργκ οι οποίοι θυμούνται με οργή τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην πόλη τους το 2001, όταν λόγω βιαιων διαδηλώσεων είχαν καταστραφεί σπίτια και πάρκα.

Για τον Λόφβεν και άλλους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, η σύνοδος αποτελεί μια ευκαιρία για να επαναφέρουν παραδοσιακά θέματα της Κεντροαριστεράς όπως οι συνθήκες εργασίας, η ισότητα και η στήριξη των ανέργων στην κορυφή της ατζέντας προσπαθώντας να ανακόψουν το κύμα λαϊκισμού που φαίνεται να τους ροκανίζει τα ποσοστά. Η ευρωπαϊκή Αριστερά δείχνει να χάνει έδαφος από τους ευρωσκεπτικιστές λαϊκιστές που μάχονται τη μετανάστευση και με αυτό τον τρόπο εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες των εργαζομένων για τις θέσεις εργασίας και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Φέτος, η γαλλική και η γερμανική Αριστερά ηττήθηκαν στις εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας μπορεί να χάσει από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι την επόμενη χρονιά, ενώ η Πορτογαλία και το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας είναι από τα λίγα θετικά παραδείγματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μια κακή εμφάνιση των Σοσιαλδημοκρατών, που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Σουηδίας από τη δεκαετία του 1930, στις εκλογές του επόμενου Σεπτεμβρίου δεν θα ταρακουνήσει μόνο την ευρωπαϊκή Αριστερά, ιδίως εάν ακολουθήσει και ενίσχυση του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών του Τζίμι Ακεσον. Η Σουηδία δείχνει ότι θα περάσει τους επόμενους μήνες από σκληρή αντιπαράθεση: η τελευταία δημοσκόπηση δίνει στον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και τους αριστερούς συμμάχους τους με ένα ελάχιστο προβάδισμα έναντι της κεντροδεξιάς συμμαχίας, επικεφαλής της οποίας είναι οι συντηρητικοί Μετριοπαθείς –40,1% έναντι 38,8%.

Οι Μετριοπαθείς κυβέρνησαν με πρωθυπουργό τον Φρέντρικ Ράινφελντ από το 2006 έως το 2014 και επέλεξαν τον Ουλφ Κρίστερσον νέο αρχηγό τους τον περασμένο μήνα. Στην τρίτη θέση με 18,1% οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες βλέπουν τη δύναμή τους να τριπλασιάζεται σε σύγκριση με το 2010 όταν κέρδισαν την πρώτη τους έδρα.

Πολλοί Ευρωπαίοι θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον την προεκλογική εκστρατεία του Λόφβεν ο οποίος έχει επιλέξει ως κύριο σύνθημα των Σοσιαλδημοκρατών τη λέξη «trygghet», που δεν έχει ακριβή μετάφραση αλλά αποδίδει με ευρεία έννοια την ασφάλεια και την ευημερία. «Οι πολίτες πρέπει να αισθανθούν ασφαλείς μέσα στην παγκόσμια οικονομία. Πρέπει να έχουν εργασία και να αισθάνονται ασφαλείς από το έγκλημα», δηλώνει ο Λόφβεν σε συνέντευξή του στο «Politico». «Και αυτά θα συζητήσουμε στην αυριανή σύνοδο κορυφής».