Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται για την κυβέρνηση ο έλεγχος μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής. Δεν έφθανε η καθυστέρηση που καταγράφεται στον έλεγχό τους τα τελευταία χρόνια, έρχεται τώρα απόφαση –βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας που στέλνει οριστικά στο αρχείο χιλιάδες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους οι ελεγκτικές Αρχές και δεν πρόλαβαν να τις ελέγξουν.
Σε παραγραφή οδηγείται το μεγαλύτερο τμήμα των 65 CD που περιλαμβάνουν 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ μεγαλοκαταθετών και της λίστας με τα στοιχεία 25.000 ελλήνων φορολογουμένων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2011.
Και αυτό γιατί, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων των φορολογουμένων στις ημεδαπές τράπεζες δεν αποτελούν νέο πληροφοριακό στοιχείο, με αποτέλεσμα και για αυτές τις υποθέσεις να ισχύει η πενταετής παραγραφή και όχι η 10ετής. Ετσι, ανέλεγκτες υποθέσεις μέχρι και τη χρήση του 2010 παραγράφονται.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η φορολογική διοίκηση δεν έχει δικαίωμα να κοινοποιήσει φύλλο ελέγχου μετά την πενταετία από την τέλεση του αδικήματος εκτός εάν έρθουν σε γνώση των ελεγκτών νέα πληροφοριακά στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος παραγραφής παρατείνεται στα 10 χρόνια.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ. Αυτή ακριβώς την πρακτική έρχεται να ανατρέψει η απόφαση του ΣτΕ. Με βάση το σκεπτικό των δικαστών, τα στοιχεία των εγχώριων τραπεζών βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή, τουλάχιστον, ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών. Στα στοιχεία των τραπεζών οι ελεγκτές έχουν πρόσβαση από το 1994. Για τον λόγο αυτό, τα στοιχεία αυτά που έχουν περιέλθει σε γνώση των φορολογικών Αρχών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως νέα, έτσι ώστε να παραταθεί ο χρόνος παραγραφής στη δεκαετία, ακόμα και αν στοιχειοθετούν την απόκρυψη εισοδήματος.
Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ασκούν έντονη κριτική στον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών μηχανισμών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «η διοίκηση, διαθέτουσα προδήλως περιορισμένο αριθμό καταλλήλως εκπαιδευμένου προσωπικού, ικανού να αξιολογήσει τα προκύπτοντα με βάση τις σύγχρονες μεθόδους ελέγχου στοιχεία, και επιβαρυμένη με την υποχρέωση ταυτοχρόνου ελέγχου τόσο παλαιών υποθέσεωνόσο και νέων υποθέσεων, διατρέχει τον κίνδυνο να επικεντρώνει την προσοχή της στη διενέργεια ελέγχων σε υποθέσεις παρελθόντων ετών, με συνέπεια να μην είναι σε θέση να ασκήσει επικαίρως ελέγχους, οι οποίοι (έλεγχοι) θα ήταν ενδεχομένως και περισσότερο αποτελεσματικοί».
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ. Η απόφαση του ΣτΕ ανατρέπει πλήρως το πρόγραμμα των ελέγχων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και όπως δήλωσε χθες ο Γιώργος Πιτσιλής, «σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά είναι σίγουρο ότι θα μας βάλει σε έναν νέο κύκλο ανασχεδιασμού και θα έχει επίπτωση στον προγραμματισμό μας». Μετά την απόφαση του ΣτΕ στο αρχείο αναμένεται να καταλήξουν:
n Ο κατάλογος με τα στοιχεία 1.364.069 ΑΦΜ μεγαλοκαταθετών για τις ανέλεγκτες χρήσεις μέχρι και το 2010. Πρόκειται για φορολογούμενους οι οποίοι σε ένα τουλάχιστον από τα έτη της περιόδου 2000-2012 πραγματοποίησαν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών. Η λίστα είχε παραληφθεί από τις ελεγκτικές Αρχές προκειμένου να ελεγχθεί εάν τα κεφάλαια αυτά ήταν δηλωμένα από τους υπόχρεους ή εάν πρόκειται για απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Ελάχιστοι έλεγχοι έγιναν και τώρα οι ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν μόνο τις δύο τελευταίες χρήσεις, δηλαδή το 2011 και το 2012, έτη τα οποία δεν έχουν παραγραφεί ακόμα. Μάλιστα για το 2011 οι φοροελεγκτές έχουν προθεσμία 45 ημερών για να κοινοποιήσουν φύλλα ελέγχου αφού στις 31 Δεκεμβρίου 2017 παραγράφεται η χρήση του 2011.
n Μεγάλο τμήμα της λίστας με τις περίπου 25.000 περιπτώσεις ελλήνων φορολογουμένων που έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009 –2011. Στη λίστα αυτή έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για περίπου 1.000 φορολογούμενους έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 44,1 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις από το 2008 και μετά ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον έχει εντοπιστεί φοροδιαφυγή. Για αυτές τις υποθέσεις ισχύει σύμφωνα με νόμο που ψηφίσθηκε το 2013 (Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών) 20ετής παραγραφή.