Τρία χρόνια μετά το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», αρχίζουν στις 29 Νοεμβρίου, και μάλιστα με κυβερνητική προστασία, οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων.

Η κυβέρνηση μετά το μήνυμα των δανειστών ότι χωρίς πλειστηριασμούς η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείνει κινητοποιήθηκε για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με την αποχή των συμβολαιογράφων.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών, οι υπουργοί Σταύρος Κοντονής, Νίκος Τόσκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσαν τους συμβολαιογράφους για την καθιέρωση αυστηρότερων ποινών (αυτεπάγγελτη δίωξη, Αυτόφωρο κ.λπ.) κατά όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, καθώς και για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων αστυνόμευσης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ήδη νομοθετική ρύθμιση για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι διαβεβαιώσεις των υπουργών φαίνεται πως ικανοποίησαν τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι σχεδιάζουν να σταματήσουν την αποχή από τους πλειστηριασμούς.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 29. Μάλιστα, μετά τη σύσκεψη, ο Σταύρος Κοντονής εμφανίστηκε βέβαιος ότι στις 29 του μήνα θα κάνει πρεμιέρα η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, λέγοντας ότι κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι «τα βρήκαν». Αλλά και ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας δήλωσε πως «είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29 του μήνα».

Αν και οι συμβολαιογράφοι έδειξαν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της κυβέρνησης με την καθιέρωση των αυστηρότερων κυρώσεων, «οι κίνδυνοι της δουλειάς» παραμένουν. Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα γίνεται στα ειρηνοδικεία, όπως είχε συζητηθεί αρχικά, αλλά κανονικά στα γραφεία των συμβολαιογράφων. Ωστόσο, οι συμβολαιογράφοι δείχνουν να καλύπτονται, παρατηρώντας πως ούτως ή άλλως ο κίνδυνος της σωματικής βίας και της πρόκλησης ζημιών στα γραφεία τους υπάρχει και σε ημέρες που δεν γίνονται πλειστηριασμοί.

Στο ζήτημα των ημερών κατά τις οποίες θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, φαίνεται ότι η νομοθετική πρόβλεψη για τρεις ημέρες την εβδομάδα μπορεί να ξεπεραστεί έπειτα από συνεννόηση συμβολαιογράφων – δικαστικών επιμελητών.

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων, με όλες τις τάσεις να συμφωνούν για την αναστολή της αποχής, απόφαση η οποία πρόκειται να επικυρωθεί στη Γενική Συνέλευση του κλάδου την επόμενη εβδομάδα.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε:

n Ασφάλεια συμβολαιογράφων. Προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

n Διενέργεια πλειστηριασμών. Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συλλόγου Συμβολαιογράφων και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα υποβάλλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας.

n Εποπτεία πλειστηριασμών. Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει τις διαδικασίες μετάπτωσης πλειστηριασμών που βρίσκονται καθ’ οδόν για τα ειρηνοδικεία προς το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Οι πρώτες πράξεις αναμένονται στις 29 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί 100-150 πλειστηριασμοί μέσω του νέου συστήματος.

Πρόκειται για ένα test drive της νέας εφαρμογής, η επιτυχία του οποίου θα αποδείξει στην ΕΚΤ ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να αυξήσουν τις εισπράξεις από αυτές τις συναλλαγές και να πιάσουν τον στόχο για έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2018.

Για την ερχόμενη χρονιά στοχεύουν στη ρευστοποίηση 10.000 ακινήτων, εκ των οποίων 6.500 θα είναι επαγγελματικά και 3.500 οικιστικά, με ελάχιστη αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι στα αναθεωρημένα πλάνα που έχουν αποσταλεί στην ΕΚΤ προβλέπεται ο διπλασιασμός των εισπράξεων από τους πλειστηριασμούς το 2018 σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Την αναγκαιότητα των πλειστηριασμών στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των στρατηγικά κακοπληρωτών έχει επισημάνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.

Σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ανέφερε ότι «η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θεωρεί απαραίτητο να υπάρχουν πλειστηριασμοί» καθώς «είναι το κυριότερο εργαλείο που έχουμε για να κυνηγήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κόστος στο να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα, φοβάμαι ότι θα πάμε σε ένα αδιέξοδο μεγάλο και για τις τράπεζες και για την οικονομία».

Αναφορικά με τη δέσμευση των τραπεζών να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, ο Νίκος Καραμούζης επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως μεταγενέστερα ότι υπάρχει κάποια συμφωνία πως δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς».