To Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου αποτελεί το νέο ορόσημο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με την 4η Δεκεμβρίου να αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 101 προαπαιτουμένων συνεχίζουν να δίνουν το «παρών», με τον ρυθμό εφαρμογής να παραμένει αργός, αλλά στους κόλπους των δανειστών επικρατεί αισιοδοξία για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεδομένου ότι αυτό είναι το κλειδί για την εκκίνηση των συζητήσεων για το χρέος. Εάν καθυστερήσει η αξιολόγηση δραματικά, το σκηνικό ανατρέπεται, με απρόβλεπτες και ανεπιθύμητες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εξελίξεις. Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την επάνοδο των επικεφαλής εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, καυτοί φάκελοι παραμένουν ανοιχτοί, ενώ μόλις το 30% των προαπαιτουμένων έχει ολοκληρωθεί. Η διαφαινόμενη εκτόνωση της πίεσης στο μέτωπο των πλειστηριασμών, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για εκκίνηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας στις 29 Νοεμβρίου, μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, περιορίζοντας την αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα. Πηγές των δανειστών έχουν διαμηνύσει τις προηγούμενες ημέρες ότι χωρίς πλειστηριασμούς η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείνει, επομένως οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να θεωρηθεί ότι περιορίζουν αισθητά τα αγκάθια της τρίτης αξιολόγησης. Εφόσον πράγματι δρομολογηθούν οι εξελίξεις και λειτουργήσει απρόσκοπτα η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η κυβέρνηση ενδεχομένως θα κληθεί να διαχειριστεί εσωκομματικά προβλήματα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα έχει «ήρεμους» τους δανειστές σε αυτό το μέτωπο.

ΚΑΙΕΙ Η ΔΕΗ. Ο επόμενος καυτός φάκελος έχει να κάνει με τη ΔΕΗ. Οι δανειστές βρίσκουν, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ καλή ιδέα τη διάθεση ποσού της τάξεως των 360 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος για την κάλυψη του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας –πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν δική τους πρόταση -, αλλά ετοιμάζονται να διεκδικήσουν άμεσες και ουσιαστικές αποφάσεις για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα βγουν στο σφυρί. Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ είχε περιληφθεί στη δεύτερη αξιολόγηση, μετατέθηκε στην τρίτη, αλλά τώρα πλέον έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων, με έντονες πολιτικές προεκτάσεις, όπως επισημαίνεται από πηγές με γνώση των συζητήσεων, οι οποίες ανάγουν σε υπ’ αριθμόν ένα, από πλευράς δυσκολιών, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Απορρίπτουν μάλιστα κάθε ενδεχόμενο σενάριο οι αποφάσεις για τη ΔΕΗ να μετατεθούν εκ νέου στην τέταρτη και θεωρητικά τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.

Τα κόκκινα δάνεια, η πορεία υλοποίησης των προαπαιτουμένων και ο προϋπολογισμός εξετάστηκαν χθες σε τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ. Το μόνο προαπαιτούμενο στο οποίο φαίνεται να υπάρχει ανεκτικότητα –για μία ακόμα φορά –ως προς τα χρονοδιαγράμματα αφορά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών. Το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες έως το τέλος του έτους, αλλά είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ετσι, κατά πληροφορίες, οι δανειστές είναι έτοιμοι να αποδεχθούν νέα αναβολή μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2018, με αναδρομική ισχύ των νέων τιμών από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, επηρεάζοντας τον ΕΝΦΙΑ.

Αυτή είναι η μοναδική εξαίρεση στον κατάλογο των 101 προαπαιτουμένων, με το σύνθημα «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή» να βγαίνει για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στην Αθήνα ίσως μια-δυο ημέρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό της 27ης Νοεμβρίου, με την προσδοκία στο συμβούλιο της 4ης Δεκεμβρίου να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Ολοι στους κόλπους των δανειστών θέλουν να κλείσει ο φάκελος Ελλάδα το συντομότερο δυνατό και η πολιτική αυτή κατεύθυνση δεν είναι άσχετη με τα κύματα θετικών δηλώσεων ούτε με το γεγονός της αναγνώρισης της κυβερνητικής μεταστροφής σε μια κατεύθυνση πλήρους και έγκαιρης εφαρμογής όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων.