Γερμανικές, αμερικανικές και ελβετικές τράπεζες που έχουν θυγατρικές στο Λονδίνο φοβούνται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών για τους όρους της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ετοιμάζουν πιθανή μεταφορά δραστηριοτήτων τους στη Φρανκφούρτη, στο Δουβλίνο ή το Παρίσι.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλουν να είναι έτοιμα στην περίπτωση που τελικά προκύψει το επονομαζόμενο “σκληρό Brexit”, μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς η χώρα να έχει πια πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση. Αυτή θα ήταν η χειρότερη εξέλιξη για τη Βρετανία. Οι τράπεζες ανησυχούν μήπως μετά το Brexit δεν θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στην ενιαία αυτή αγορά. Η Βρετανία θα ήθελε να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά αλλά αυτό φαίνεται όλο και πιο δύσκολο με τον τρόπο που προχωρούν οι συνομιλίες.

ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ. Ηδη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank, η UBS, η Credit Suisse, η JP Morgan και η Standard Chartered έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν σχέδια  μεταφοράς προσωπικού σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η HSBC έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για τη μεταφορά χιλίων στελεχών της από το Λονδίνο στο Παρίσι, ενώ η Goldman Sachs έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη.

Οπως είπε στο CNBC ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, οι υποψήφιες πόλεις για να υποδεχτούν τους τραπεζίτες αυτούς είναι πολλές. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών στο Λονδίνο έχουν προχωρήσει αρκετά τις διαδικασίες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα τους δημιουργήσει το Brexit και άφησε να εννοηθεί ότι αρκετές τράπεζες έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά τη Φρανκφούρτη ως εναλλακτική λύση.

Παρά τις προσδοκίες το τελευταίο διάστημα δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit, με τις ημερομηνίες κατά τις οποίες αναμένεται να επιτευχθεί πρόοδος να μετατίθενται συνεχώς για το μέλλον.