Σοκαρισμένος, εκτός από την κοινωνία, και ο πολιτικός κόσμος παρακολουθεί από χθες το πρωί το δράμα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Με απόφαση Τσίπρα κηρύχθηκε εθνικό πένθος ως «το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε», όπως είπε σε δήλωσή του ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός. Το εθνικό πένθος είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μέρισμα ματαιώθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενώ η σημαία στο κτίριο του Κοινοβουλίου κυματίζει μεσίστια.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου είχε ήδη ξεκινήσει από χθες το μεσημέρι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και διεξήχθη, όπως είναι λογικό, σε βαρύ κλίμα. Μόνο που το βάρυνε ακόμη περισσότερο η άστοχη δήλωση της Χαράς Καφαντάρη. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα, τα οποία ενέσκηψαν –όπως είπε –λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΚΚΕ. «Εξοργίζετε τον κόσμο. Οι πολιτικές σας και οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Κατσώτης.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. Στην έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας οι οποίοι είχαν επισκεφθεί νωρίς το πρωί τις πληγείσες περιοχές χωρίς ωστόσο να έχει φανεί ακόμη το πλήρες μέγεθος της καταστροφής. Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες.
Στη δήλωσή του ο Τσίπρας προανήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση τυχόν αγνοουμένων θα συνεχιστούν ακόμη και μέσα στη νύχτα, ενώ θα αξιοποιηθούν χώροι του Στρατού ή ξενοδοχεία για να διαμείνουν προσωρινά οι άστεγοι. Θα συγκροτηθούν μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων που επλήγησαν ώστε οι μηχανικοί να προχωρήσουν στην καταγραφή των ζημιών. Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Κομισιόν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και διέθεσε τρία κέντρα αποκατάστασης υγείας (ΚΑΑΥ) των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ζούμπερι, Αγιο Ανδρέα και Αγία Μαρίνα Μαραθώνα για τους αστέγους. Αίτημα προς την Κομισιόν για το Ταμείο Αλληλεγγύης διατύπωσε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εξάλλου εντολή όλες οι υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή εξαιτίας των δυσμενών προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις επόμενες ώρες και ημέρες. Για τον λόγο αυτό η Πολιτική Προστασία θα ενημερώνει τους πολίτες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και τυχόν μέτρα αυτοπροστασίας. Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε τέλος ότι αμέσως μετά το πέρας των επιχειρήσεων διάσωσης θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την άμεση αποζημίωσή τους, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς και ότι θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες «για να μη ζήσουμε ξανά μια τέτοια καταστροφή» όπως είπε χαρακτηριστικά. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν εξάλλου ως προς την εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση πως ήταν μια λογική εξέλιξη από τη στιγμή που υπάρχουν νεκροί.
Νωρίτερα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι στο Μαξίμου δεν σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά την υπόθεση. Αποστροφή που ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ευθύς μόλις επέστρεψε από το Στρασβούργο, μετέβη στις πληγείσες περιοχές.
«ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ». Αφού πρώτα ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, προέβη σε μια λιτή δήλωση επιλέγοντας –όπως έλεγαν συνεργάτες του –να μην αναδείξει τυχόν ευθύνες της κυβέρνησης την κρίσιμη ώρα της τραγωδίας από σεβασμό στη μνήμη των νεκρών. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια ανείπωτη τραγωδία», ήταν το λιτό σχόλιο του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε την Πολιτεία να σταθεί δίπλα στους πολίτες που έχασαν τους οικείους τους και τις περιουσίες τους. Ο Μητσοτάκης ζήτησε να μάθει τι συνέβη με τα αντιπλημμυρικά έργα σε Νέα Πέραμο και Μάνδρα για να λάβει την απάντηση, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, ότι έχουν κολλήσει στη γραφειοκρατία.
Στον τόπο της τραγωδίας μετέβη και κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελούμενο από την τοπική βουλευτή Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον υπεύθυνο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Υποδομών Γιάννη Μανιάτη και τον γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ Απόστολο Ψωμά. Ολοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τους πληγέντες και προς όσους συμβάλλουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ δεσμεύτηκαν να αναδείξουν κοινοβουλευτικά τα ζητήματα της ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή και της ταχείας αποκατάστασης των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων.