Η επόμενη μέρα της φονικής καταιγίδας βρήκε τους κατοίκους στις… βομβαρδισμένες περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και της Μαγούλας να προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από τις λάσπες.
Κάτοικοι, συνεργεία των δήμων και δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν το πρώτο βράδυ μετά τις καταστροφικές πλημμύρες να καθαρίσουν τα σπίτια και τους δρόμους από τα φερτά υλικά και τη λάσπη.
«Προσπαθούμε να σταθούμε σε μια βομβαρδισμένη πόλη. Ολες οι επιχειρήσεις στη Μάνδρα είναι κατεστραμμένες. Τα καταστήματα δεν έχουν τοίχους, τζαμαρίες, δεν έχουν εμπορεύματα, δεν έχουν τίποτα. Ολα ισοπεδώθηκαν. Τα περίπτερα βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, δεν υπάρχουν φαρμακεία, σουπερμάρκετ. Μιλάμε για νεκρή περιοχή. Εχουμε γίνει σαν τη Δαμασκό. Ο δήμος δεν έχει καν αυτοκίνητα. Τα παρέσυρε το ορμητικό ποτάμι νερού, λάσπης και φερτών υλικών. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής. Ο χείμαρρος ξεκινούσε 12-15 χιλιόμετρα πριν από την πόλη της Μάνδρας και έφτασε σε εμάς σαν τσουνάμι» λέει στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Ιωάννα Κριεκούκη.
Στο νεκροταφείο της Μάνδρας οι καταστροφές είναι μεγάλες. Αλλωστε, σύμφωνα με τη δήμαρχο, μαζί με το εργοτάξιο του δήμου, το νεκροταφείο ήταν από τα πρώτα σημεία που χτύπησε το ορμητικό νερό που κατέβηκε από τα γύρω βουνά. Κάτοικοι οι οποίοι επισκέφθηκαν τα μνήματα δικών τους ανθρώπων, τα βρήκαν άλλα σπασμένα, τα περισσότερα δε καλυμμένα από τη λάσπη. Ακόμη και η κεντρική σιδερένια πόρτα του νεκροταφείου παρασύρθηκε από τους χειμάρρους.
Η κακοκαιρία συνεχίστηκε και χθες. Η έντονη βροχόπτωση, διάρκειας περίπου μισής ώρας, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ήταν αρκετή για να ξεχειλίσουν και πάλι τα ρέματα και να προκληθούν εκ νέου ζημιές στην περιοχή κυρίως της Νέας Περάμου αλλά και στα Μέγαρα. «Μάλιστα, η μικρής διάρκειας καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να περάσει και πάλι χείμαρρος, που διέλυσε δρόμο κοντά στο Καντήλι. Πρόκειται για κύριο δρόμο, είναι κοντά στο σημείο όπου κάνουν ασκήσεις οι καταδρομείς. Ετσι, όσοι μένουν στο Καντήλι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πια τον συγκεκριμένο δρόμο για να κατευθυνθούν νότια. Θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλη διαδρομή, περισσότερων, όπως αντιλαμβάνεστε, χιλιομέτρων».
Ηδη από χθες, σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο συνεργεία και επιτροπές των δήμων είχαν βγει για να καταγράψουν επιτόπου τις ζημιές. «Είναι χιλιάδες τα σπίτια που έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές. Εχουμε δύο τηλεφωνικές γραμμές στον δήμο όπου απευθύνονται οι κάτοικοι για τις καταστροφές, ενώ περνούν από σπίτι σε σπίτι και τα συνεργεία» σημειώνει η Ιωάννα Κριεκούκη.
«Επικοινωνούν μαζί μας οι πολίτες και κάνουν αίτημα ώστε να καταγραφούν οι καταστροφές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους. Επειδή ακριβώς η καταγραφή των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε ακριβή αριθμό οικημάτων που έχουν πληγεί. Εκτιμούμε, όμως, πως ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 500 σπίτια και καταστήματα. Το ευτυχές είναι πως τα κτίρια θα είναι όλα κατοικήσιμα όταν αποκατασταθούν οι ζημιές, γίνει απάντληση των νερών και καθαριστούν από τους τόνους λάσπης. Από μια πρώτη εικόνα, μάντρες σπιτιών έχουν πέσει, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί οι οικοσκευές των κατοίκων, αφού το νερό και η λάσπη τα σκέπασαν όλα» σημειώνει ο Γρηγόρης Σταμούλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βοήθημα που αναμένεται να πάρουν άμεσα οι πληγέντες των περιοχών της Δυτικής Αττικής είναι 600 ευρώ, με το που πιστοποιηθούν οι ζημιές κατά τη διαδικασία των καταγραφών.
Με μεγάλες διακοπές ρεύματος και χωρίς νερό πέρασαν και χθες τη μέρα οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών. Στη Μάνδρα Αττικής, στο μεγαλύτερο κομμάτι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Ωστόσο, όπως τονίζει η δήμαρχος, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στα πίλαρ της ΔΕΗ, ενώ και στα σπίτια εσωτερικά οι πίνακες έχουν υποστεί βλάβες εξαιτίας της υγρασίας από τις πλημμύρες. Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, τόσο στη Μάνδρα όσο και στη Νέα Πέραμο είναι η υδροδότηση. «Παρόλο που αποκαταστήσαμε τις βλάβες στα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές του δήμου, έχει σοβαρότατες ζημιές το υπόγειο δίκτυο υδροδότησης, οι οποίες δεν μπορούν να εντοπιστούν λόγω της λάσπης» εξηγεί η Ιωάννα Κριεκούκη. Οπως τονίζει ο Γρηγόρης Σταμούλης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης κυρίως στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.
Σε ξενοδοχεία φιλοξενούνται όσοι πληγέντες δεν μπορούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Παρόλο που ο Δήμος Μεγαρέων είχε διαθέσει δύο χώρους –έναν στο Δημαρχείο κι έναν στο Πολιτιστικό Κέντρο –προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι κάτοικοι το ζητούσαν, το πρώτο βράδυ μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας δεν έγινε κανένα τέτοιο αίτημα. «Ωστόσο, χθες τέσσερα άτομα ζήτησαν να φιλοξενηθούν από τον δήμο, και μάλιστα έχουμε βρει καλύτερη λύση, έχουμε… επιστρατεύσει ξενοδοχείο για τη διαμονή τους. Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι περισσότεροι κάτοικοι, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να κοιμηθούν στα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές, φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά σπίτια». Σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής, 40 κάτοικοι της Μάνδρας φιλοξενήθηκαν τα δύο πρώτα βράδια.
Νερό μοίραζαν όλη μέρα χθες οι Δήμοι Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων στους κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούσαν καν να μπουν στα σπίτια τους ή οι οικοσκευές τους έχουν καταστραφεί. Είναι ενδεικτικό πως δύο φορτηγά του Δήμου Αθηναίων παρέδωσαν πάνω από 2,5 τόνους τρόφιμα μακράς διάρκειας (εμφιαλωμένο νερό, γάλα, βρεφικές τροφές, χυμοί, μαρμελάδες, μπισκότα, ξηροί καρποί κ.λπ.), μερίδες έτοιμου φαγητού, καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής για παιδιά και ενηλίκους. Επιπλέον δόθηκαν πάνω από 30 κιβώτια με είδη ρουχισμού και υπόδησης, 600 κλινοσκεπάσματα και 23 κουτιά με φαρμακευτικό υλικό. «Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Δεν μπορούμε καν να κάνουμε εκτίμηση για το πότε θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Η μάχη με τον χρόνο και, ευελπιστούμε, με μικρότερης έντασης καιρικά φαινόμενα συνεχίζεται» καταλήγει ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.
Στη Μαγούλα, περιοχή που είχε ομολογουμένως τις λιγότερες ζημιές συγκριτικά με τις άλλες δύο περιοχές, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Ελευσίνας για τη Δημοτική Ενότητα Μαγούλας Χαράλαμπο Ανδρώνη, οι καταγραφές των ζημιών. «Από μια πρώτη ματιά, οι ζημιές επικεντρώνονται κυρίως στα υπόγεια σπίτια».
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Βασκόζος σε εγκύκλιό του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν μόλυνση έπειτα από βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης μετά τις έντονες πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητά την άμεση διενέργεια ελέγχων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των πηγών ύδρευσης. Απαραίτητη κρίνεται η λήψη δειγμάτων νερού για εργαστηριακή εξέταση. Επιπρόσθετα, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι αντίστοιχα μέτρα πρέπει να ληφθούν και για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων.